Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
12 septembrie 2021, 12:30 views 1453
Capitala, din ce în ce mai poluată din cauza maşinilor
12 septembrie 2021, 12:30 views 1453

Capitala, din ce în ce mai poluată din cauza maşinilor

Chișinăul este din ce în ce mai poluat, iar acest lucru se întîmplă inclusiv din cauza dioxidului de azot eliminat de mașini. Însă importul de automobile nu scade, ba din contra, în acest an, a crescut cu 20 la sută.

Potrivit datelor Centrului de Monitorizare a Calității Aerului Atmosferic, în Capitală concentrația de dioxid de azot în aer depășește norma admisă.

"Pe parcursul anului 2020, din numărul total de zile de 365 cît sînt într-un an, pentru O2 s-a înregistrat un număr de 276 de zile în care s-a înregistrat depăşirea normativelor. În special oxizii de azot sînt responsabili pentru formarea ploilor acide, pentru formarea smocurilor, care la fel afectează nu doar populaţia, dar şi mediul", a declarat Marina Lungu, şef direcţie la Agenţia de Mediu.

Potrivit ecologiștilor, problema este cauzată de numărul mare de mașini.

"Creşterea concentrației de gaze toxice, a prafului, a zgomotului, influenţează în primul rînd vietăţile din oraş şi spaţiile verzi. Trebuie să vă spun că automobilele poluează foarte puternic şi reţeaua stradală. După ce trece un timp şi plouă de pe străzi se strînge sute de tone de aceste deşeuri", a declarat Vladimir Garaba.

Oamenii spun că uneori aerul este imposibil de respirat. "Sînt multe maşini, tot acest fum unde se duce, îl înghiţim tot noi, dar ce să facem, unde să le vîri. Înainte nu era aşa, eu acum cînd am văzut e doamne fereşte ce se face." "Eu simt că mi-e greu să respir mai ales după COVID. În Chişinău este concentraţie ridicată de gaze în comparaţie cu alte oraşe."

Cele mai poluate orașe sînt Chișinău, Tighina și Bălți.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

aer , ecologie , poluare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1615
Populația:
104 locuitori

Duma este un sat din cadrul comunei Dereneu din raionul Călărași. Satul are o suprafaţă de circa 0.38 kilometri pătraţi. Localitatea Duma se află la distanța de 24 km de orașul Călărași și la 94 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 104 oameni. A fost atestată documentar în anul 1615.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.