22 septembrie 2018, 10:30 views 10807
Tîrgul Mierii – în centrul capitalei
22 septembrie 2018, 10:30 views 10807

Tîrgul Mierii – în centrul capitalei

Ediția a paisprezecea a Tîrgului Mierii este organizată în perioada 21-23 septembrie, în scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului". În prima zi a tîrgului, aproape 20 de apicultori, din diferite raioane, și-au expus produsele apicole.

Mihail Zlazov, apicultor din satul Bașcalia, raionul Basarabeasca, a spus că anul apicol 2018 a fost unul mai greu pentru apicultori. Asociația apicolă pe care o gestionează a avut o roadă mai mică cu 30% față de anul trecut. „Am avut secetă în primăvară, a fost lipsă de polen. Lipsa ploilor a micșorat producția. Mierea de salcîm practic a fost compromisă, mult mai puțin de jumătate cît a fost anul trecut. Mierea de tei practic a fost înjumătățită. Mai bine a mers mierea polifloră", a spus apicultorul.

Marina Capmali, apicultor din raionul Ocnița, spune că, față de anul trecut, roada de miere de salcîm este cu mult mai slabă, în schimb cea polifloră este foarte bună. „Am strîns de la familii între 25 și 45 kg. Recolta este mai mică față de anul trecut. Pentru cetățeni este același preț ca și anul trecut", a spus Marina Capmali.

Potrivit lui Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, roada anului 2018 este cu 15-20% mai mică față de anul trecut. Familiile de albine practic din iarnă au trecut direct în vară. A urmat seceta, ploile abundente, ceea ce a afectat cantitățile de miere. „Seara era frig și ziua căldură și plantele nu eliminau nectarul. A fost un stres și pentru floare, și pentru albină", a spus Ion Maxim.

Mierea de albine polifloră se vine angro cu 25-35 de lei, cea de tei – cu 45-50 de lei, iar de salcîm – cu 55-70 de lei. Un kilogram de miere polifloră la piață costă între 50-70 de lei, cea de tei – cu 60-80 de lei, iar de salcâm – cu 90-120 de lei.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova activează în jur de șase mii de apicultori, care gestionează 120 de mii de familii de albine.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

tirg , mierea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1727
Populația:
196 locuitori

Logăneşti este un sat din cadrul comunei Drăsliceni, raionul Criuleni. Satul este situat la o distanță de 42 km de orașul Criuleni și la 22 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 196 de oameni. Prima atestare a satului Logăneşti de pe rîul Ichel datează din anul 1727.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.