02 noiembrie 2017, 11:00 views 55239
Reacția Mitropoliei la construcția Casei Parohiale
02 noiembrie 2017, 11:00 views 55239

Reacția Mitropoliei la construcția Casei Parohiale

După ce timp de câteva zile, mai mulți activiști s-au arătat contrariați de decizia CMC de a permite constructia unei Case Parohiale în spatele Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului" din municipiul Chișinău, Mitropolia vine cu o reacție.

Declarația integrală a Mitropoliei:

"Edificarea casei parohiale în cadrul Complexului Catedralei este o necesitate pentru instituţia de cult, în vederea deservirii acesteia, pentru că în prezent Catedrala nu dispune de spaţii auxiliare. Clădirea va fi amplasată în locul Staţiei de Pompare nr. 1, ce urmează a fi lichidată și va mai găzdui în pereții săi:

– un paraclis încorporat cu baptisteriu, destinat săvârșirii Ierurgiilor absolut necesare ciclului liturgic.

– o bibliotecă de carte ortodoxă.

– o veșmîntărie (garderoba veșmintelor bisericești), prescurăria, depozitele pentru consumabile.

– o sală polivalentă destinată organizării școlii duminicale și a altor activități extra-parohiale.

– o sală pentru repetiții corale pentru corurile Catedralei, atât cel format din profesioniști, cât și cel de copii.

În demisolul clădirii vor fi amenajate încăperile auxiliare activității gospodărești.

Tergiversarea construcției Casei Parohiale a servit dintotdeauna un impediment pentru buna desfășurare a activității Complexului Catedralei, atât pentru enoriași, cât și pentru clerul și angajații Catedralei, care sunt în număr de aproximativ 100 de persoane.

Decizia Consiliului municipal în acest sens, a fost votată de către 38 de aleși locali.

O Casă Parohială a existat în spatele Catedralei şi pînă în 1969, când autorităţile din acea vreme ale Chişinăului au decis demolarea ei și amplasarea în respectivul loc a primului punct termic al reţelei de încălzire centralizată a capitalei.

Reconstrucția Casei Parohiale existentă anterior în preajma Catedralei Mitropolitane este o plinire a adevărului istoric, asemenea după cum din inițiativa Bisericii și a autorităților publice locale a fost reconstruită Clopotnița Catedralei, supranumită și Clopotnița memoriei.

Mitropolia Moldovei salută decizia Consiliului municipal, prin care se doreşte revenirea la normalitate – reconstrucția Casei Parohiale ce a funcționat în perioada interbelică."

Amintim că ieri Consilierii municipali au votat pentru un proiect de decizie, care prevede construcția unei case parohiale în spatele Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului" din Chișinău. Clădirea va avea o suprafață de peste 680 de metri pătrați și o înălțime de mai bine de șase metri.

Sursa: unimedia.info

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec XVIII-lea
Populația:
1333 locuitori

Albota de Sus este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Albota de Sus, Sofievca și Roşiţa. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Taraclia și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1333 de oameni. Satul Albota de Sus a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.