Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
30 septembrie 2016, 16:45 views 7560
Un nou monument, inaugurat în Chişinău
30 septembrie 2016, 16:45 views 7560

Un nou monument, inaugurat în Chişinău

Joi, în Scuarul Catedralei Mitropolitane "Naşterea Domnului" din Chişinău a avut loc inaugurarea monumentului dedicat memoriei celor trei personalităţi remarcabile ale neamului: poetul şi preotul Alexei Mateevici, avocatul şi publicistul Simion Murafa şi mecenatul Andrei Hodorogea.

Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, Vladimir, a spus la inaugurare că "astăzi se împlinesc 93 de ani de la instalarea monumentului, care ulterior a fost evacuat". El a menţionat că "monumentul încă nu este finalizat" şi speră că "lucrările de finisare vor fi încheiate în timpul apropiat".

Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a spus că "aceste trei personalităţi s-au jertfit pentru ca noi astăzi să trăim, să ne dezvoltăm şi să ne cunoaştem cultura". Potrivit lui, "acesta este primul monument restabilit după devastările Armatei Roşii".

Monumentul celor trei martiri are o înălţime de peste trei metri, circa 20 de tone şi a fost ridicat din piatră de Cosăuţi. Pe placa verticală sînt aşezate chipurile celor trei militanţi basarabeni, în basoreliefuri din bronz. Lucrările de reconstituire a monumentului au fost coordonate de arhitectul Eugen Bîzgu. Piesele de bronz au fost executate de sculptorul Grigore Băţ, iar postamentul – de către meşterul popular Veaceslav Lozan.

Hotărîrea privind edificarea prin reconstituire a Monumentului celor trei martiri a fost aprobată în cadrul şedinţei Guvernului Republicii Moldova din 11 mai 2016, la iniţiativa Ministerului Culturii.

Sursa: www.infotag.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
21 locuitori

Mărineşti este un sat din cadrul comunei Ciutuleşti, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Florești și la 111 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 21 de oameni. Satul Mărinești a fost întemeiat în anul 1955.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.