Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
20 martie 2016, 15:15 views 8952
ACC menţionează cauzele blocajelor la reţelele de canalizare
20 martie 2016, 15:15 views 8952

ACC menţionează cauzele blocajelor la reţelele de canalizare

SA „Apă-Canal Chişinău" menţionează că reţelele de canalizare se pot înfunda din mai multe cauze, iar incidenţa acestor situaţii este tot mai frecventă din cauza că oamenii nu respectă regulile de utilizare a canalizării. Furnizorul de apă atenţionează că aruncarea în căminele de racord şi de vizitare, a pietrelor şi a altor deşeuri creează impedimente în asigurarea inspecţiei şi întreţinerea reţelei, transmite IPN.

Potrivit furnizorului, în cazul instalaţiei interioare de canalizare, este necesar ca resturile alimentare, orice fel de deşeuri solide, să nu fie aruncate în vasul WC. Materiale de construcţie, neutilizate în cursul lucrărilor de construcţii sau a renovării locuinţei, la fel. Nici materialele textile nu trebuie aruncate în vasul WC, deoarece acestea se agaţă de neregularităţile pereţilor interni ai conductelor, facilitând astfel formarea unui dop. Economisirea apei, mai ales în cazul apei calde menajere, duce la formarea depunerilor de grăsimi pe pereţii conductelor, secţiunea liberă se micşorează, şi în acest fel se înfundă mai uşor.

În cazul reţelelor exterioare de canalizare, cauzele cel mai frecvent de înfundare depistate sunt grăsimile solidificate, detergenţii, bucăţile de lemn, cârpe, pungi şi flacoane din material plastic, cărămizi, pietre, nisip, nămol şi resturi alimentare. Lucrările de grădinărit în spaţiile verzi dintre blocurile de locuinţe pot acoperi cu pământ capacele căminelor de vizitare, îngreunând astfel munca angajaţilor ACC. O problemă pentru furnizor o constituie sustragerea capacelor de cămine, în acel spaţiu nimerind deşeuri.

Rădăcinile copacilor sunt o cauză frecventă a deteriorării conductelor de canalizare. Aerul cald circulă în linia de canalizare formând vapori de apă care ajung în sol şi atrag rădăcinile copacilor. Acestea caută fisuri mici şi pătrund în liniile de canalizare, unde se vor dezvolta şi vor colecta toate resturile care vin de la obiectele sanitare şi casnice formând blocaje.

În 2015, ACC, din mijloacele financiare ale întreprinderii, a executat un şir de lucrări de renovare la reţelele de canalizare, fiind reabilitate circa 1,23 km reţele - lucrări costisitoare şi dificile din cauza diametrelor mari şi a adâncimii de poziţionare, care foarte des au depăşit 8 metri. În prezent, întru ameliorarea serviciilor acordate, la reparaţia şi reabilitarea reţelelor de canalizare sunt folosite conducte prefabricate din material PVC, inclusiv cu inele din oţel zincat care au o rezistenţă de peste 50 de ani. Zi de zi, indiferent de condiţiile meteo, 8 echipe de lăcătuşi, dotate cu echipamentul de protecţie, cu utilajul şi instrumentele necesare, efectuează lucrări de profilaxie pentru asigurarea procesului de evacuare a apelor uzate în totalitate.

Furnizorul face apel la consumatori să nu arunce în reţeaua de canalizare obiectele solide sau tăioase, vopsea, medicamente, produse cosmetice şi de igienă personală, resturi menajere, ulei alimentar, produse electrocasnice şi baterii, asfalt, beton, nisip, pietriş, materiale de construcţii, deoarece acestea sunt frecvent găsite în cadrul lucrărilor de înlăturare a blocajelor.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

Apă-Canal , canalizare , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
1959 locuitori

Bulboci este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bulbocii Noi și Bulboci. Satul este aşezat în lunca rîului Căinari la distanța de 24 km de oraşul Soroca și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1959 de oameni. Pentru prima dată satul este menționat documentar în anul 1528.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.