09 iunie 2023, 07:29 views 19604
Materiale din compartiment: Galeria video |

Cuşelăuca, raionul Şoldăneşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
80 locuitori

Cuşelăuca este un sat din cadrul comunei Cotiujenii Mari, raionul Soldăneşti. Satul are o suprafaţă de circa 0.86 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.05 km. Satul Cușelăuca este situate la distanța de 30 km de orașul Șoldănești și la 136 km de Chișinău. Prima mențiune documentară a satului Cușelăuca datează din anul 1790.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 80 de oameni, dintre care 52.50% -bărbaţi și 47.50% - femei. Structura etnică a populaţiei arată astfel: 95.00% - moldoveni, 2.50% - ucraineni, 2.50% - ruşi.

[în sus]Monumente istorice

În satul Cușelăuca se află Mănăstirea de maici „Cuşelăuca” fondată în anul 1786,  pe o pantă, lîngă rîulețul Ciorna. Din partea de est, mănăstirea este deschisă, iar din celelalte părţi înconjurată de păduri. A fost întemeiată de Maria Tocanos din satul Cotiujeni, călugărită cu numele Mitrodora. Mănăstirea are două biserici – cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a mănăstirii Cuşelăuca a fost zidită în 1841. Monumentul a avut drept ctitori pe arhimandritul Nicandru, confesor la Casa Arhierească din Chișinău, şi pe sora acestuia, schimonahia Irina, care, în anul 1841 fusese egumenă a mănăstirii. În arhitectura bisericii se simte influenţa neoclasicismului rus. Biseric este un monument de  importanţă naţională.

[în sus]Istoria localitații

Prima mențiune documentară a satului Cușelăuca datează din anul 1790.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
571 locuitori

Marianca de Jos este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Marianca de Jos este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Ștefan Vodă și la 102 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 571 de oameni. Satul Marianca de Jos a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.