Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
07 octombrie 2015, 12:31 views 8652
Un nou punct pe harta arheologică a Chișinăului
07 octombrie 2015, 12:31 views 8652

Un nou punct pe harta arheologică a Chișinăului

În timpul lucrărilor de reparație efectuate în curtea unei case de pe strada Mitropolit Varlaam a fost depistată o intrare veche în subterană. Arheologii au reușit să identifice beciul vechi găsit la Chișinău, pe strada Varlaam, 90, a relatat marți pentru Sputnik colaboratorul Institutului de Arheologie Sergiu Agulnicov.

„Acest beci a fost săpat și amenajat la sfîrșitul secolului XIX – începutul secolului XX. El servea drept depozit de legume, fructe și alte produse alimentare. Era un lucru răspîndit la Chișinău pînă la electrificarea generală și introducerea în uz a frigiderelor", a spus Agulnicov.

Potrivit lui, anterior, în acest loc a fost o altă casă, care mai tîrziu a fost demolată și deja în secolul XX, în locul ei a fost ridicată una nouă. Iar pivnița nu se mai folosea, judecînd după abundența de deșeuri găsite la locul lucrărilor arheologice.

„Am fotografiat beciul depistat, cîteva obiecte au fost luate pentru a fi examinate. Mulți deja cunosc că la Chișinău există o sumedenie de astfel de pivnițe. Fiecare beci găsit este introdus pe harta arheologică a Chișinăului", a spus Agulnicov.

Sursa: ru.sputnik.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , arheologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1517 locuitori

Terebna este un sat şi comună din raionul Edineţ. Terebna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanță de 18 km de oraşul Edineţ, la 14 km de stația de cale ferată Brătușeni și la  220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1517 oameni. Prima mențiune documentară a Terebnei datează din 17 aprilie 1429, fiind pomenită în actul de danie  a satelor Zubricăuți și Ivancăuți către Radu grămătic.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.