|
Gospodarii din satul Pelinia păstrează murături în tomberoanele pentru gunoi
Mai mulţi gospodari din satul Pelinia, Drochia, au găsit o destinaţie mai bună, în concepţia lor, pentru tomberoanele de gunoi pe care le-au primit gratuit.
Oamenii murează în ele varză şi roşii, păstrează grâu sau tărâţe. Gunoiul, însă, este stocat în continuare pe marginea drumurilor sau în ogrăzi, scrie gliadrochiana.info.
Acum doi ani, Agenţia Regională de Dezvoltare Nord împreună cu primarii din şapte sate din raioanele Râşcani şi Drochia, au demarat un proiect de colectare a gunoiului, ce valora peste 7 mln lei. În acest proiect a intrat şi satul Pelinia, aproape fiecare dintre cele peste 3000 de gospodării a primit câte un tomberon nou. Respectiv, trebuia de încheiat cu primăria contracte de colectare a gunoiului. Dar, spre regret, acest lucru nu s-a făcut şi fiecare se descurcă singur fără a utiliza recipientul.
— Tomberoanele au fost distribuite gratis şi menite pentru colectarea resturilor menajere, – ne spune Titu Sărăteanu, primar de Pelinia, – ele sunt folosite contrar destinaţiei. Astfel, recipientele pentru gunoi sunt utilizate pentru păstrarea alimentelor: grâu, tărâţe, murături de tot felul. Lucrul acesta este categoric interzis pentru că tomberoanele sunt fabricate din plastic reciclabil şi el este cancerigen, – a mai menţionat primarul.
Până în prezent au fost încheiate abia vreo 260 de contracte, locuitorii satului continuând să rămână pe poziţiile lor vechi: ori că e scumpă evacuarea, ori că duc singuri gunoiul. Acum, mai spune sursa, demarăm o campaniile de informare în masă a cetăţenilor. Am editat pliante, ne vom deplasa pe la fiecare gospodar şi le vom explica rostul şi rolul acestor tomberoane, – a încheiat primarul.
Dacă nici Campania de informare în masă nu va aduce rezultatele scontate, autoritatea publică locală va fi nevoită să implice şi angajaţii Inspectoratului Ecologic şi ai Inspectoratului de Poliţie pentru a demonstra, că în fiecare gospodărie se adună o anumită cantitate de resturi menajere, ce trebuiesc evacuate civilizat.
Pentru o famile taxa lunară la evacuarea gunoiului este de 20 de lei.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1443
- Populația:
- 931 locuitori
Vatici este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vatici, Tabăra și Curchi. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Orhei și la 62 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 931 de oameni. Satul Vatici a fost menționat documentar în anul 1443.
Comentarii
(0)