Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
19 august 2014, 14:55 Dicţionarul views 12587
Descoperire arheologică la Lipoveni
Foto: jurnaltv.md
19 august 2014, 14:55 Dicţionarul views 12587

Descoperire arheologică la Lipoveni

Cuţite, inele din bronz, amfore şi oase prelucrate. Sunt doar cîteva dintre vestigiile găsite de arheologi în satul Lipoveni din raionul Cimişlia, care aparţineau unor civilizaţii vechi de acum 2-3 mii de ani. Şi chiar dacă vorbim despre un monument istoric unic pentru ţara noastră, o mare parte din el a fost distrus de lucrările ilegale de extragere a nisipului şi lutului efectuate de lipoveni, dar şi de locuitorii satelor învecinate.

Este pentru al doilea an consecutiv cînd specialiştii efectuează săpături de salvare în situl arheologic de la Lipoveni.

Din păcate, monumentul istoric de la Lipoveni, atît de bogat în vestigii istorice, a fost grav afectat de lucrările de extragere a nisipului şi lutului care s-au efectuat aici timp de cîteva decenii, spun arheologii.

O parte din obiectele apărute la suprafaţă întîmplător, au fost adunate de profesorul de biologie din localităţii, care a şi improvizat un muzeu în incinta şcolii.

Arheologii susţin că au scris petiţii către autorităţile locale pentru a stopa lucrările de excavare din zonă.

Sursa: www.jurnaltv.md

Cuvinte cheie:

arheologie , descoperire , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
5062 locuitori

Larga este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Larga şi Pavlovca. Satul Larga este situat la o distanță de 19 km de oraşul Briceni, 12 km de Lipcani şi 256 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului Larga constituia 5062 de oameni. Prima atestare documentară a satului Larga datează din iulie 1429, cînd domnul Ţării Moldovei Alexandru cel Bun îl întărea lui Dan Uncleată.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.