14 ianuarie 2016, 12:08 Ţesutul popular decorativ views 9986
Biserica din lemn – mîndria horodiștenilor
14 ianuarie 2016, 12:08 Ţesutul popular decorativ views 9986

Biserica din lemn – mîndria horodiștenilor

Atunci cînd întrebi un locuitor de la Horodiștea Călărașilor cu ce se mîndrește cel mai mult satul lor, îți va răspunde fără pic de ezitare: cu biserica din lemn. Cum am fi putut rata ocazia să vizităm această minunăție a horodiștenilor?

Ghid ne-a fost nimeni altul decît directorul muzeului din localitate, Mihai Leva. De la el am aflat că anume acest locaș sfînt, cu hramul Sfîntul Nicolae, e cel mai vechi din raion și chiar din Republica Moldova. Unii localnici susțin că ar fi de pe vremea lui Ștefan cel Mare, alții că ar fi fost construită prin anii 1600. Cert e că biserica a fost construită din lemn dur, de stejar și brad, astfel că a rezistat în timp. Nu se știe cu exactitate cine este autorul sau arhitectul ei. Dar Mihai Leva ne-a atras atenția la inscripțiile de pe fundament, care au rămas încă nelămurite pînă în ziua de astăzi. Nici inscripțiile de pe cele trei pietre situate în preajma bisericii nu au fost încă deslușite. "Au fost pe aici diverși specialiști în domeniul scrisului vechi, dar așa și nu au reușit să afle ce e scris pe aceste obiecte", face o remarcă Mihai Leva.

În ziua în care am vizitat satul Horodiște, biserica din lemn era încuiată. Este mai mereu încuiată. Își deschide ușile de Paștele Blajinilor, căci se află pe teritoriul cimitirului din sat, sau în cazul vreunei înmormîntări.

Chiar și așa, am reușit să zărim în interior, printre scînduri, cîteva icoane vechi. În scînduri – nici un cui de metal. "Pe vremuri, nu se foloseau cuiele din metal. Scîndurile au fost întrărite doar cu cuie din lemn", ne satisface curiozitatea ghidul nostru, după care ne povestește cum cei de la Muzeul Național de Istorie și Etnografie au încercat să ia această biserică la Chișinău, ca s-o restaureze acolo. Oamenii din sat, însă, s-au răzvrătit. Nu au vrut s-o dea nici în ruptul capului. "Cred că horodiștenii noștri ar face și revoluție, numai ca bisericuța să rămînă aici, în Horodiște", mai spune directorul muzeului din sat. Și primarul Petru Ceban a confirmat acest lucru.

Cu mulți ani în urmă, localnicii au pus mînă de la mînă ca să repare biserica din lemn. Acum, e nevoie de o restaurare ca la carte. Își dorește și primarul, și oamenii din sat. "Avem în plan realizarea unui proiect de restaurare a acestui monument, neapărat trebuie să găsim resurse financiare pentru acest lăcaș sfînt de pe teritoriul satului nostru", a subliniat Petru Ceban.

Anterior, Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, spunea despre biserica de lemn: „E o biserică frumoasă, veche. Îmi doresc întreţinerea adecvată a bisericii de lemn. Să rămînă la Horodiște, dar cu condiţia că administraţia publică locală va avea grijă de ea și o va întreţine adecvat. Ei au o bijuterie de la sfîrșitul secolului al XVII-lea şi e cazul să o păstreze în autenticitatea sa".

Reamintim că informații exhaustive despre bisericile Moldovei le puteți găsi aici

Sursa: www.expresul.com

Cuvinte cheie:

biserica , turism , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
5882 locuitori

Tvardiţa este un sat şi comună din raionul Taraclia. Tvardiţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 44 km de oraşul Taraclia şi la 118 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5882 de oameni. Satul Tvardița a fost înființat în anul 1830.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.