Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
27 septembrie 2016, 16:30 Statul şi biserica views 7374
Festivalul de cîntec şi dans „Hora care ne uneşte”, la Colibaşi
27 septembrie 2016, 16:30 Statul şi biserica views 7374

Festivalul de cîntec şi dans „Hora care ne uneşte”, la Colibaşi

A sărit foc şi scîntei din opinci la festivalul de cîntec şi dans „Hora care ne uneşte", la Colibaşi, raionul Cahul. Premiera culturală s-a desfăşurat în finalul simpozionului international „Cucuteni 5000", organizat de Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

După cele trei zile de discuţii despre fenomenul civilizaţiei Cucuteni, participanţii la simpozionul internaţional, organizat la Chişinău de către UTM, au avut parte de un adevărat regal de cîntec şi dans strămoşesc. Şi-au dorit ca evenimentul să se producă la sud, acolo unde s-au păstrat tradiţiile şi oamenii sînt inimoşi.

Ideea a fost susţinută cu entuziasm de primăriile din 11 sate ale raionului Cahul. Astfel, colectivele artistice de cîntec şi dans strămoşesc au venit cu zestrea tradiţională de acasă.

„E mîndria tuturor colibăşenilor pentru că genericul festivalului spune foarte multe: Hora care ne uneşte, ceea ce se petrece este dovada că acolo unde este unire lucrurile reuşesc. Vrem să dăm tonalitate prin horă, prin unire în toată ţara", a spus Ion Dolganiuc, primar, satul Colibași, Cahul.

În maratonul cîntecelor şi dansurilor populare s-a înscris cu un recital impresionant ansamblul „Haiducii" din Costeşti, Ialoveni.

Sărbătoarea a culminat cu evoluarea Mariei Sarabaş, artistă a poporului, cetăţean de onoare al satului Colibaşi. În final, toţi participanţii s-au prins într-o horă, ce semnifică şi genericul evenimentului „Hora care ne uneşte".

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Festival , Hora , sat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
51 locuitori

Hlinaia Mică este un sat din cadrul comunei Rotunda, raionul Edineţ. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 51 de oameni. Satul Hlinaia Mică a fost întemeiat la sfîrșitul secolului XIX. Relieful zonei este deluros, cu soluri de ciornoziom. Localnicii au folosit izvoarele pentru a amenaja cîteva lacuri artificiale, apa cărora este folosită pentru irigare.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.