Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
28 mai 2014, 10:23 views 42069
28 mai 2014, 10:23 views 42069

Locuitorii din Corjeuţi au adus Parisul acasă

Case ca în Franţa, drumuri ca în Moldova. Este vorba despre satul Corjeuţi, raionul Briceni, de unde aproape 2000 de locuitori sînt plecaţi la muncă în Franţa. Iar după ce s-au stabilit de mai mulţi ani acolo, întorşi acasa corjeuţenii au adus cu ei şi obiceiurile franţuzeşti. Şi-au construit case, iar de curînd în localitate a apărut şi un restaurant cu numele “La Paris”, iar în spatele lui a fost înălţat turnul Eifel, relatează tv7.md.

Prima dată corjeuţenii au luat drumul străinătăţii prin ‘96, iar de atunci, cei plecaţi revin periodic acasă, iar banii cîştigaţi, îi investesc în agricultură, sau îşi construiesc case. Casele de curînd construite, se întrec în frumuseţe şi diversitate. Toate sînt construite în stil occidental, cu garduri din fier sau piatră, înfrumuseţate cu peluze şi flori aduse din Olanda.

Pentru că mulţi vin şi pleacă în Franţa, satul are şi 11 curse, care duc moldovenii în oraşul de pe Sena.

Şi casele cresc ca ciupercile după ploaie, în ultimii ani au fost construite aproapae 200 de case, iar 15 ari costă şi 25 de mii de euro.

În localiate se renovează o porţiune de drum, un proiect în colaborare cu Ministerul Transporturilor şi Agenţia de Dezvoltare Nord, însă pentru drumul Central, Consiliul local nu are bani. Practic 70 la sută este deteriorat.

În satul Corjeuţi sînt întregistrate 5 mii de autoturisme. Din cei opt mii de locuitori, două mii lucrează peste hotare. Bărbaţii lucrează în construcţii, femeile îngrijesc de bătrîni.

Cuvinte cheie:

localitati , Franta , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
1157 locuitori

Dahnovici este un sat din cadrul comunei Bobeica, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Hîncești și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1157 de oameni. Satul Dahnovici a fost menționat documentar în anul 1812.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.