Locuitorii din Corjeuţi au adus Parisul acasă
Case ca în Franţa, drumuri ca în Moldova. Este vorba despre satul Corjeuţi, raionul Briceni, de unde aproape 2000 de locuitori sînt plecaţi la muncă în Franţa. Iar după ce s-au stabilit de mai mulţi ani acolo, întorşi acasa corjeuţenii au adus cu ei şi obiceiurile franţuzeşti. Şi-au construit case, iar de curînd în localitate a apărut şi un restaurant cu numele “La Paris”, iar în spatele lui a fost înălţat turnul Eifel, relatează tv7.md.
Prima dată corjeuţenii au luat drumul străinătăţii prin ‘96, iar de atunci, cei plecaţi revin periodic acasă, iar banii cîştigaţi, îi investesc în agricultură, sau îşi construiesc case. Casele de curînd construite, se întrec în frumuseţe şi diversitate. Toate sînt construite în stil occidental, cu garduri din fier sau piatră, înfrumuseţate cu peluze şi flori aduse din Olanda.
Pentru că mulţi vin şi pleacă în Franţa, satul are şi 11 curse, care duc moldovenii în oraşul de pe Sena.
Şi casele cresc ca ciupercile după ploaie, în ultimii ani au fost construite aproapae 200 de case, iar 15 ari costă şi 25 de mii de euro.
În localiate se renovează o porţiune de drum, un proiect în colaborare cu Ministerul Transporturilor şi Agenţia de Dezvoltare Nord, însă pentru drumul Central, Consiliul local nu are bani. Practic 70 la sută este deteriorat.
În satul Corjeuţi sînt întregistrate 5 mii de autoturisme. Din cei opt mii de locuitori, două mii lucrează peste hotare. Bărbaţii lucrează în construcţii, femeile îngrijesc de bătrîni.
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
- A fost creată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
- Planeta a început să trăiască într-o altă dimensiune
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1906
- Populația:
- 136 locuitori
Decebal este un sat din cadrul comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Soroca și la 182 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 136 de oameni. Satul Decebal a fost menționat documentar în anul 1906.
Comentarii
(0)