Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
26 septembrie 2012, 15:31 views 9691
26 septembrie 2012, 15:31 views 9691

Dacii, strămoșii moldovenilor, comemorați la Șoldănești

Festivalul „Ziua Daciei", desfăşurat la Rogojeni, raionul Şoldăneşti, a ajuns la a şaptea ediţie. De această dată, artiştii veniţi din toate colţurile Moldovei au demonstrat măiestria cîntecului şi dansului folcloric al strămoşilor noştri.

Ziua Daciei a coincis cu echinocţiul de toamna. Potrivit tradiţiei populare, în această zi, dacii din toate colţurile lumii se opresc din lucru şi se pregătesc de sărbătoare. Acelaşi lucru l-au făcut şi cei prezenţi la festival, care au vorbit despre originea moldovenilor.

Tradiţional, prin sunet de bucium la Rogojeni sînt chemaţi urmaşii dacilor din toate colţurile lumii. Ediţia curentă s-a deosebit de precedentele prin prezenţa mai multor oaspeţi.

Publicul a fost surprins de evoluţia sportivilor de la Federaţia de Luptă Naţională „Voievod" din Chișinău. Aceştia au demonstrat mulţimii adevărate lecţii de autoapărare. Cei care au vrut să-şi etaleze puterea au avut posibilitatea de a participa în cadrul luptei naţionale – trînta pentru cucoş şi berbec. Pentru prima dată în istoria festivalului, au fost incluse competiţiile la aruncarea suliţei, buzduganului şi tirul din arc. La finalul festivalului, cei prezenţi au aprins tradiţionalul foc de tabără.

 

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
221 locuitori

Floriceni este un sat din cadrul comunei Căinarii Vechi, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Soroca și la 203 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 221 de oameni. Satul Floriceni a fost întemeiat în anul 1930.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.