|
O locuitoare din Congaz a construit un complex turistic în stil tradiţional găgăuz
Un complex turistic tradiţional a fost construit în satul Congaz din UTA Gagauz-Yeri. Proiectul, iniţiat şi gestionat de Ana Statova, o mamă singură cu doi copii, a devenit apreciat atât în ţară, cât şi peste hotare, transmite MOLDPRES.
Cu o populaţie de cca 14 mii de locuitori, fiind considerat „cel mai mare sat din Europa", Congazul a devenit o atracţie turistică interesantă şi propune oaspeţilor un complex ce reproduce atmosfera şi farmecul caselor tradiţionale ţărăneşti. În staţiune pot fi găsite sobe cu „lejancă", ferestre mici de lemn, păretare şi covoare tradiţionale din lână naturală. În timpul construcţiei, Ana Statova a insistat asupra utilizării materialelor ecologice, de aceea acoperişul este din stuf, pereţii din lut şi paie, iar cele patru căsuţe propuse turiştilor sunt răcoroase vara şi călduroase iarna.
„Întotdeauna am fost pasionată de istorie și mi-am dorit să păstrez și să valorific tradițiile și zestrea autentică pe care am moștenit-o de la bunica mea, precum și rețetele de bucate tradiționale găgăuze, pe care le-am colectat de-a lungul anilor", spune Ana Statova.
Din 2016, de când a fost înființat, complexul turistic a devenit un loc de muncă pentru 14 localnici. Totodată, proprietara are planuri de a-şi dezvolta afacerea. Acum ea lucrează la construcția unei crame în stil găgăuz, în care ar vrea să organizeze degustări de vinuri locale.
„Pentru femeile din Republica Moldova, ca și pentru Ana, nu este ușor să conducă o afacere. Discriminările și stereotipurile bazate pe gen continuă să existe. În UTA Gagauz-Yeri doar doi dintre cei 26 de primari sunt femei. În același timp, pentru prima dată guvernator al regiunii a devenit o femeie, semn că lucrurile se schimbă în bine. Succesul Anei Statova este, de asemenea, un semn bun și o sursă de inspirație pentru multe alte femei din autonomie", notează surse de la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Ana Statova este unul dintre cei 30 de întreprinzători din sudul ţării care au obținut sprijin financiar și mentorat din partea Uniunii Europene pentru crearea sau dezvoltarea afacerilor în cadrul programului „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia", implementat de PNUD Moldova.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1491
- Populația:
- 2989 locuitori
Sănătăuca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Sănătăuca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 54 km de orașul Florești și la 153 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2989 de oameni. Satul Sănătăuca a fost menționat documentar în anul 1491.
Comentarii
(0)