24 iunie 2024, 07:33 views 31365
Materiale din compartiment: Toate noutăţile |

Sănătăuca, raionul Floreşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1491
Populația:
2989 locuitori

Sănătăuca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Satul are o suprafaţă de circa 2.67 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 8.05 km. Sănătăuca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 54 km de orașul Florești și la 153 km de Chișinău. Satul Sănătăuca a fost menționat documentar în anul 1491.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2989 de oameni, dintre care 48.01% - bărbaţi și 51.99% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 98.70% - moldoveni, 0.77% - ucraineni, 0.40% - ruşi, 0.13% - alte etnii.

În satul Sănătăuca au fost înregistrate 1190 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.5 persoane.

[în sus]Istoria localitații

Satul Sănătăuca a fost menționat documentar în anul 1491 cu denumirea Nosca.

[în sus]Sfera socială

Prin Programul de Dezvoltare Participativă a Comunităţilor din Moldova (CPP) locuitorii satului Sănătăuca au atras investiţii de peste 1 milion 600 de mii MDL. Banii au fost folosiţi la renovarea Centrului Medicilor de Familie şi a spitalului de sector din raionul Floreşti.

Grupul de Iniţiativă Comunal, format în mare parte din lucrători medicali, profesori şi elevi a cîştigat un grant USAID în valoare de 257.000 MDL pentru schimbarea geamurilor şi renovarea faţadei instituţiilor medicale din sat. Şi locuitorii satelor învecinate (Japca, Bursuc şi Napadova) s-au alăturat proiectului. Cu ajutorul lor suma colectată de GIC a crescut peste 62.000 MDL.

Modernizarea instituţiilor medicale este doar un început pentru locuitorii satelor Sănătăuca, Japca, Bursuc şi Napadova. Experienţa obţinută în cadrul programului i-a motivat să caute oportunităţi de perfecţionare a personalului şi dotare a instituţiilor cu echipament medical performant. Acesta este cel de-al 310-lea proiect CPP, implementat de către cetăţeni în Republica Moldova. Programul este finanţat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi administrat de Consiliul pentru Cercetări şi Schimburi Internaţionale (IREX).

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1705 locuitori

Voinova este un sat şi comună din raionul StrăşeniVoinova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Strășeni și la 44 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1705 oameni. Satul Voinova a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.