04 iunie 2022, 15:00 views 12521
Nucăreni – localitatea unde fiecare om are la poartă cîte un nuc (Foto)
04 iunie 2022, 15:00 views 12521

Nucăreni – localitatea unde fiecare om are la poartă cîte un nuc (Foto)

La puțin peste 80 km de Chișinău și la 25 km de orașul Telenești, se află un sat cu o denumire sugestivă Nucăreni. De la traseul central, care unește capitala de nordul republicii, ajungi în localitate pe un drum de pietriș mărginit pe ambele părți de copaci de nuci.

Cu cî t te apropii mai mult de sat, cu atît frunzișul se îndesește, ca la intrare să ai impresia că te-ai pomenit într-o livadă. Miezul de nucă este pentru localnici o adevărată mană cerească. Acesta le aduce venituri considerabile și este folosit pentru prepararea unei game variate de bucate. Curios este faptul că de la fondare satul a avut o altă denumire, una hazlie, dar nu mai puțin sugestivă decî t cea actuală.

În centrul satului, așezat pe o bancă, la umbra unui nuc, l-am întî lnit pe nea Boris. Bărbatul, care părea trecut de 60 de ani, mi-a povestit cî te ceva despre istoria localității. Satul Nucăreni a fost menționat documentar în anul 1671 cu denumirea Îndărătnici. Inițial acesta trebuia să fie amplasat mai aproape de drumul central și să se numească Curcuzeni. Însă pe vremea ceea erau multe războaie, de aceea primii locuitori au ales să se îndepărteze de la traseul principal, care făcea legătura dintre zona de centru și cea de nord. Prin urmare, autoritățile de atunci le-au zis „dacă v-ați tras îndărăt, Îndărătnici să vă numiți".

„Astfel, începî nd cu anul 1671 și pî nă în 1982, satul nostru s-a numit Îndărătnici. Denumirea nu era foarte frumoasă și mulți nici n-o puteau pronunța. Ținî nd cont că aici era o livadă de nuci și practic fiecare om avea la poartă cî te un asemenea copac, s-a decis ca acesta să fie redenumit în Nucăreni. Se consideră că cel care nu are măcar un nuc în jurul casei nu este gospodar. Probabil de asta satul e plin de nuci - toți se consideră gospodari", povestește amuzat localnicul.

Mî ndria Nucărenilor este grădinița care a fost renovată recent din bani europeni, dar și cu suportul autorităților locale. Instituția este frecventată în prezent de 50 de copii. Clădirea a fost construită în anul 1986 și nu avea canalizare, apă, iar încăperile erau încălzite cu sobe. Acum aceasta dispune de cazangerie pe biomasă, apeduct, canalizare, bucătărie renovată, mobilier nou, teren de joacă și alte facilități. Capacitatea grădiniței este de 160 de copii, însă nu sînt utilizate toate spațiile.

„O parte din bani au fost oferiți de Fondul de Investiții Sociale din Moldova și anume 1 mln 600 mii lei, din care au fost schimbate geamurile, ușile, precum și efectuate alte lucrări necesare. Ulterior, pentru mobilier și amenajare în interior am primit 360 de mii de lei de la Ambasada Poloniei. Cu suportul direcției raionale a fost posibilă amenajarea gardului din jurul instituției. Un alt grant important, în valoare de 250 de mii de lei, l-am primit din partea României. Cu acești bani am reușit să schimbăm acoperișul și să amenajăm terenul de joacă", comunică Maia Lașcu, directoarea instituției.

La fel ca și în multe alte localități rurale, tinerii din Nucăreni nu prea au activități. Potrivit Marianei Ombun, primarul satului, odată cu începerea sezonului sportiv, va fi dat în exploatare un teren artificial de minifotbal. „Lucrările au demarat în anul 2014, dar din cauza crizei din țară acestea au fost stopate. Acum le-am reînviat și sperăm să le ducem pî nă la bun sfî rșit. Cel mai important este că Federația de Fotbal a Moldovei o să ne acorde covorul artificial gratuit", susține Ombun.

Primarul a mai adăugat că principalele activități se desfășoară pe stadionul sătesc. Tot acolo mai este și o plasă pentru volei, iar în Casa de cultură au la dispoziție o masă te ping pong. „Dacă e să vorbim sincer, tineretul mai mult e plecat și foarte puțini aleg să revină și să-și facă familii aici. Recent un tî năr a participat la un proiect și a cî știgat o combină. Tot aici s-a căsătorit și are deja trei copii. Acum planifică să aplice la un alt proiect, de unde își dorește deja un tractor. Și-a cumpărat pămî nt și vrea să facă o fermă. Totuși ca el sînt puțini, majoritatea vor să trăiască la oraș", comunică Mariana Ombun.

O clădire mare, cu geamurile spre răsărit, se evidențiază în centrul satului. Este vorba despre Casa de cultură. Aceasta are două etaje și amintește de perioada cî nd localitatea era plină de viață. Acum sala pentru concerte este aproape mereu goală, cu excepția manifestațiilor care au loc la sărbători. Încăperea servește și drept depozit pentru uneltele și materialele de construcție, folosite pentru montarea terenului de minifotbal. Scena, scaunele și draperiile oglindesc și ele perioada de „glorie" a valorilor sovietice.

Chiar dacă în clădire s-a făcut o reparație cosmetică cu ceva timp în urmă, tencuiala de pe pereți dă de înțeles că nu mai rezistă mult. Sergiu Rusu, directorul Casei de cultură în ultimii 6 ani, susține că aici se organizează cele mai importante evenimente din localitate. „Nu avem ansambluri folclorice, dar este bine că se implică elevii de la gimnaziu. Avem un grup de copii care cîntă, dansează și participă la toate concertele. Condițiile nu sînt cele mai bune. Clădirea a fost construită în 1978, iar acum șase ani a fost cît de cît reparată", povestește directorul.

De jumătate de an tinerii din sat nu mai au parte de discotecă. Anterior dansurile erau organizate în incinta Casei de cultură, dar pe timp de noapte aici nu este paznic și deja de două ori a fost furat aparatajul. Aceeași soartă a avut-o și un televizor primit cadou. „Au spart ușa de la biroul meu și au furat tot ce au găsi", recunoaște dezamăgit interlocutorul meu.

În Nucăreni este un gimnaziu în care învață 96 de copii. Din 2012, directoarea gimnaziului din sat este Svetlana Popescu. Marea ei îngrijorare este faptul că în ultimii ani a scăzut numărul de elevi. În cadrul gimnaziului din Nucăreni sînt angajate în prezent 17 cadre didactice, dintre care unele prin cumul. „Avem probleme dure în ceea ce privește specialiștii. Sînt puține ore de chimie și fizică și nimeni nu vrea să vină, de aceea trebuie să apelăm la serviciile unor profesori din alte localități. Căutăm fel de fel de soluții", comunică directoarea. Șefa instituției a mai adăugat că dacă numărul de elevi va scădea sub 90, gimnaziul ar putea să aibă probleme mari.

În comparație cu tinerii din localitate, vî rstnicii au fost mai norocoși. Primăria din Nucăreni a cî știgat un proiect implementat de Organizația „Armata Salvării", care prestează servicii medicale pentru toți doritorii, dar prioritar pentru bătrî nii din sat. La începutul anului curent, șapte medici au efectuat o vizită de studiu în localitate – oculist, neurolog, pediatru, ORL etc. Ei au consultat cî te 20 de persoane și le-a oferit medicamente gratis. Totodată 10 persoane au primit produse alimentare, le-au fost oferite două fotolii rulante și alte lucruri de primă necesitate.

În ultimii ani, numărul populației din Nucăreni variază în jurul cifrei de 1000 de locuitori. Cea mai des întî lnită activitate este prelucrarea pămî ntului. Aproape fiecare localnic are terenul său, unii însă au preferat să-l dea în arendă sau să-l vî ndă agenților economici.

Sursa: www.timpul.md

Cuvinte cheie:

sat , nuci

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1546
Populația:
387 locuitori

Coşeni este un sat din cadrul comunei Negurenii Vechi, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 42 km de orașul Ungheni și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 387 de oameni. Satul Coșeni a fost menționat documentar în anul 1546.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.