|
Locuitorii din Stăuceni așteaptă schimbări după noul statut al localității
Locuitorii din Stăuceni se pot considera oficial orășeni, după ce Parlamentul a adoptat inițiativa legislativă ce privește modificarea statutului.
Obținerea de către comuna Stăuceni a statutului de oraș este justificată de potențialul economic și demografic al localității. Oamenii sînt bucuroși și așteaptă să vadă care sînt schimbările pe care le va aduce noul statut al localității, notează Noi.md cu referire la moldova1.
„Suntem onorați de obținerea statutului de oraș și acest lucru a fost posibil datorită faptului că avem îndeplinite toate condițiile legislației în acest sens, și aici ne referim la rețele inginerești, infrastructura drumurilor, instituțiile publice, numărul populației, dar și altele”, a declarat Alexandru Vornicu, primarul din Stăuceni.
Locuitorii din Stăuceni spun că așteaptă acum o viață și mai bună, cu noi oportunități, mai ales pentru tineri, care de multe ori aleg calea străinătății: „Mă gîndesc că o să vie investiții mai multe la noi în comună, înseamnă că o să se facă și mai multe, o sa fie investițiile drept la noi în orășel”. „Oportunități mai mari pentru cetățeni, tineri, noi oportunități de dezvoltare, finanțe mai ușor de accesat”, afirmă locuitorii.
Alții spun însă că niciodată nu s-au considerat locuitori ai unui sat. Și asta datorită posibilităților de care s-au bucurat, fiind aproape de capitală: „Eu demult mă simt orășean”. „În principiu, știți, noi nu am simțit că nu era oraș, deoarece sîntem lîngă oraș, dar sînt posibilități, totul la noi este bine, eu nu știu dacă mai vreau ceva”, au spus oamenii.
În componența fostei comune intră localitatea Stăuceni și Goianul Nou. Potrivit datelor oferite de Biroul Național de Statistică, la 1 ianuarie 2023, numărul populației în comună era de 9.295 de persoane în cadrul a 4.483 de gospodării. După decizia Parlamentului, Goianul Nou își păstrează statutul de sat. Stăuceni a devenit al șaptelea oraș din componența municipiului Chișinău.
Primarul orașului Stăuceni a specificat că statutul va oferi posibilități, iar Stăuceni va deveni oraș adevărat.
„Acest statut ne va oferi oportunitatea să accesăm fonduri UE destinate orașelor, să avem noi înfrățiri cu orașe, cu capacitatea din Romînia, de la care avem multe de învățat. De asemenea, vom avea o mare putere decizională pe domenii, precum transport public, dar și servicii de sănătate”, afirmă Alexandru Vornicu.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1497
- Populația:
- 3285 locuitori
Măcăreşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frăsineşti și Măcăreşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 98 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3285 de oameni. Satul Măcărești a fost menționat documentar în anul 1497.
Comentarii
(0)