|
Locuitorii din Stăuceni așteaptă schimbări după noul statut al localității
Locuitorii din Stăuceni se pot considera oficial orășeni, după ce Parlamentul a adoptat inițiativa legislativă ce privește modificarea statutului.
Obținerea de către comuna Stăuceni a statutului de oraș este justificată de potențialul economic și demografic al localității. Oamenii sînt bucuroși și așteaptă să vadă care sînt schimbările pe care le va aduce noul statut al localității, notează Noi.md cu referire la moldova1.
„Suntem onorați de obținerea statutului de oraș și acest lucru a fost posibil datorită faptului că avem îndeplinite toate condițiile legislației în acest sens, și aici ne referim la rețele inginerești, infrastructura drumurilor, instituțiile publice, numărul populației, dar și altele”, a declarat Alexandru Vornicu, primarul din Stăuceni.
Locuitorii din Stăuceni spun că așteaptă acum o viață și mai bună, cu noi oportunități, mai ales pentru tineri, care de multe ori aleg calea străinătății: „Mă gîndesc că o să vie investiții mai multe la noi în comună, înseamnă că o să se facă și mai multe, o sa fie investițiile drept la noi în orășel”. „Oportunități mai mari pentru cetățeni, tineri, noi oportunități de dezvoltare, finanțe mai ușor de accesat”, afirmă locuitorii.
Alții spun însă că niciodată nu s-au considerat locuitori ai unui sat. Și asta datorită posibilităților de care s-au bucurat, fiind aproape de capitală: „Eu demult mă simt orășean”. „În principiu, știți, noi nu am simțit că nu era oraș, deoarece sîntem lîngă oraș, dar sînt posibilități, totul la noi este bine, eu nu știu dacă mai vreau ceva”, au spus oamenii.
În componența fostei comune intră localitatea Stăuceni și Goianul Nou. Potrivit datelor oferite de Biroul Național de Statistică, la 1 ianuarie 2023, numărul populației în comună era de 9.295 de persoane în cadrul a 4.483 de gospodării. După decizia Parlamentului, Goianul Nou își păstrează statutul de sat. Stăuceni a devenit al șaptelea oraș din componența municipiului Chișinău.
Primarul orașului Stăuceni a specificat că statutul va oferi posibilități, iar Stăuceni va deveni oraș adevărat.
„Acest statut ne va oferi oportunitatea să accesăm fonduri UE destinate orașelor, să avem noi înfrățiri cu orașe, cu capacitatea din Romînia, de la care avem multe de învățat. De asemenea, vom avea o mare putere decizională pe domenii, precum transport public, dar și servicii de sănătate”, afirmă Alexandru Vornicu.
Sursa:
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Au fost făcut publice detaliile operațiunii de evacuare a cetățenilor moldoveni din Liban
- Anunț important al Ambasadei Republicii Moldova în Israel
- Update: Cîți moldoveni au cerut să fie evacuați din Liban
- Conștiința: Aspectul Cultural și Înțelegerea Științifică
- 595 de grame de aur pur: cum a găsit un australian
- Trump a declarat dispariția a 325.000 de copii migranți: noi detalii despre situația îngrijorătoare…
- Buncărele elitelor din Noua Zeelandă: Cum se pregătesc miliardarii pentru apocalipsă
- Luxul este abilitatea de a merge către propriile obiective
- Un decoct vindecător din ace de pin va reduce tensiunea arterială pentru mulți ani
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1817
- Populația:
- 956 locuitori
Palanca este un sat din cadrul comunei Hîrjauca, raionul Călăraşi. Localitatea este situată într-o zonă colinară din inima Codrilor. Satul Palanca se află la o distanţă de 24 km de oraşul Călăraşi şi la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 956 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Palanca datează din anul 1817.
Comentarii
(0)