Măcăreşti, raionul Ungheni
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1497
- Populația:
- 3285 locuitori
Măcăreşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Satul are o suprafaţă de circa 2.58 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 10.28 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frăsineşti și Măcăreşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 98 km de Chișinău. Satul Măcărești a fost menționat documentar în anul 1497.
[în sus]Populația
La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3285 de oameni, dintre care 50.78% - bărbaţi și 49.22% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 99.45% - moldoveni, 0.15% - ucraineni, 0.33% - ruşi, 0.03% - găgăuzi, 0.03% - alte etnii.
În comuna Măcăreşti au fost înregistrate 1393 de gospodării casnice în anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.3 persoane.
[în sus]Istoria localitații
Satul Măcărești a fost menționat documentar în anul 1497.
Arheologii au descoperit recent la Măcărești o barcă veche, de cel puţin un secol. Ei consideră că luntrea este unica descoperire de acest fel din ţara noastră şi are o importanţă istorică deosebită.
Sătenii din Măcăreşti au observat bucata de luntre demult, dar nu i-au dat importanţă. Abia în vara anului 2012, cînd Prutul a secat pe jumătate, oamenii şi-au dat seama ce comori ascunde rîul. Barca are o lungime de 5 metri şi va fi expusă la muzeul de istorie din oraşul Ungheni.
[în sus]Sfera socială
La Măcăreşti şi-a deschis larg uşile una dintre cele mai frumoase şcoli din R. Moldova - Liceul Teoretic „ELADA", care a fost construit cu suportul grantului oferit de către Bartolomeus I, Patriarh al Constantinopolului. Construcţia Liceului a fost realizată de Compania Elenă „OECUMENICA" şi o companie locală în colaborare cu Administraţia Publică Locală a raionului Ungheni. Costul proiectului se estimează la 1,4 mln. Euro oferite de către partea elenă şi 3 mln. lei din partea Administraţiei Publice Locale a raionului Ungheni. A fost finisată prima etapă de construcţie a şcolii, blocul central pentru treapta liceală cu o capacitate de 360 de elevi. Este prima şcoala din mediul rural din Republica Moldova care deţine o infrastructură completă, incluzînd reţelele de gaze naturale, lumină, apă, canalizare, telefon. Celelalte blocuri ale şcolii, în cadrul proiectului, vor fi construite în colaborare cu partenerii din Republica Elenă.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1443
- Populația:
- 931 locuitori
Vatici este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vatici, Tabăra și Curchi. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Orhei și la 62 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 931 de oameni. Satul Vatici a fost menționat documentar în anul 1443.
Comentarii
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.