Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
26 septembrie 2014, 15:01 views 11316
Lupte cu arme de epocă, la Soroca
Foto: trm.md
26 septembrie 2014, 15:01 views 11316

Lupte cu arme de epocă, la Soroca

În faţa cetăţii medievale de la Soroca, în premieră, a fost organizat un pentatlon al armelor de epocă. Participanţii au fost tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani, care s-au întrecut la cinci probe.

Armele sunt din materiale durabile, unele cântăresc 30 de kg, şi sunt similare celor din evul mediu, doar că au lamele rotunjite pentru evitarea rănilor. Nici ploaia de afară nu i-a împiedicat pe tinerii din Soroca să-şi etaleze puterile. Ei spun ca au muncit mult pentru acest concurs.

„Am obținut locul unu la arc și locul 2 la buzdugan. Mi-aș dori să fie cât mai multe concursuri de acest gen, să ne mândrim că trăim în aşa o ţară de bogată", spune Igor Michitiuc.

"Moștenitori ai lui Ștefan cel Mare nu sunt pe cale de dispariție în zona cetății Soroca. Locuitorii din regiune pot dormi în condiții de siguranță. Ne dorim ca acest turneu să devină unul național", a declarat deputatul Alexandru Cimbriciuc.

Juriul, constituit din militari profesioniști de la Academia de Poliţie „Ștefan cel Mare", a urmărit evoluția fiecărui participant. „Am realizat această competiție pentru a promova valorile noastre naționale, să atragem atenția oamenilor la elementele din istoria noastră", a menționat rectorul Academiei de Poliţie „Ștefan cel Mare", Simion Carp.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

lupta , armament , cetate , Moldova , istoria , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
806 locuitori

Fîntîna Albă este un sat din cadrul comunei Parcova, raionul Edineţ.  Satul este situat la o distanță de 14 km de orașul Edineț, la 6 km de stația de cale ferată Brătușeni și 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 806 locuitori. Prima atestare documentară a satului cu denumirea Grumăzeni, din ținutul Hotin, datează din anul 1575.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.