Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
05 august 2015, 11:22 views 10177
Apa din Nisporeni este extrem de poluată
05 august 2015, 11:22 views 10177

Apa din Nisporeni este extrem de poluată

Oamenii din raionul Nisporeni sînt nevoiţi să consume apă poluată. Este constatarea specialiştilor Centrului de Sănătate Publică, după ce au prelevat probe din fîntînile din această regiune.

Potrivit cercetării, cantitatea de nitraţi în apă depăşeşte de două ori norma admisă şi este de pînă la 100 de miligrame la litru.

Grădinița "Povestea" din orașul Nisporeni se alimentează cu apă din două surse. Ambele sînt însă poluate.

"Avem fîntînă pe teritoriul grădiniței de la care ne alimentăm cu o pompă electrică, avem apă tehnică, care ne salvează foarte mult. Ne străduim și cumpărăm apă de băut pentru copii", spune Tatiana Cociu, directoarea grădiniței "Povestea" din orașul Nisporeni.

Potrivit specialiştilor, nivelul ridicat de nitraţi în apă afectează dezvoltarea copilului.Pentru ca micuții să nu se îmbolnăvească, administrația are nevoie de 3.000 de lei lunar pentru a cumpăra apă iodată. Banii sînt colectaţi de la părinţi.

"Copiii se alimentează cu apă de la pompă și copii se simt foarte bine, sînt bine dispuși și noi sîntem mulțumite", a spus educatoarea Vera Guţu.

Probele prelevate de Specialiştii Centrului Național de Sănătate Publică din Nisporeni din 28 de surse de apă au arătat în 70 la sută din cazuri aceasta nu corespunde indicatorilor chimici.

"Normativul recomandă pînă la 50 de miligrame de nitrați la un litru de apă, însă noi găsim 60, 70, pînă la o sută", a afirmat medicul Ion Ciubotaru.

Autorităţile locale dau asigurări că, în cel mult un an, problema va fi rezolvată.

"Stația de tratare care va fi construită va avea toate procesele tehnologice de tratare care ne va permite nouă să spunem că avem o apă complet tratată. Acest proiect va putea ulterior să cuprindă tot raionul Nisporeni", a spus coordonatorul de proiect Rordica Vasiloi.

Proiectul de reabilitare a sistemului de aprovizionare cu apă a localităţilor Nisporeni, Vărzărești și Grozești are un buget de peste 14 milioane de euro.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

apa , poluare , sanatate , Moldova , localitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
1402 locuitori

Dominteni este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dominteni, Văleni și Mihăileni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Drochia și la 166 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului Dominteni constituia 1402 locuitori.Satul Dominteni a fost menționat documentar în anul 1617.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.