Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 octombrie 2024, 16:00 views 1555
Artefacte în Butuceni: Regiunea noastră este o încrengătură de culturi a diferitelor popoare și civilizații
29 octombrie 2024, 16:00 views 1555

Artefacte în Butuceni: Regiunea noastră este o încrengătură de culturi a diferitelor popoare și civilizații

În muzeul complexului turistic „Vila Etnica” din satul Butuceni pot fi văzute mai multe artefacte antice a diferitor culturi care au existat pe teritoriul actualei Moldove, care demonstrează cît de bogată, diversă, multietnică este istoria regiunii noastre și cît de strîns s-au împletit aici culturile diferitor popoare și civilizații.

Despre aceasta a relatat pentru Noi.md fondatorul complexului turistic „Vila Etnica”, antreprenorul, președintele Societății Colecționarilor din Moldova. Vladimir Parnov.

El a recunoscut că pasiunea sa pentru colecționare vine din copilărie. Cîndva, împreună cu tatăl său, Vladimir Parnov colecționa monede, apoi timbre, tot felul de etichete. De la mijlocul anilor '90 a început să colecționez icoane, tablouri, arme reci - cuțite baionetă, săbii. Iar la începutul anilor 2000, a devenit interesat la modul cel mai serios de perioada antică - ceramică, obiecte din epoca bronzului.

Îi place foarte mult cultura Tripolie. După cum se știe, aceasta este una dintre cele mai vechi culturi agricole și de creștere a bovinelor din Europa de Est.
”Alte descoperiri arheologice legate de această perioadă a neoliticului și a epocii bronzului timpuriu datează cu cinci mii de ani înaintea erei noastre. Iar asemenea exponate puteți vedea în muzeul complexului turistic Vila Etnica”, a spus președintele Societății Colecționarilor din Moldova.

Potrivit lui, acolo este prezentată pe larg ceramică greacă, romană, obiecte ale culturii Cerniahov. Aceasta a existat pe teritoriul Moldovei, Ucrainei, României în secolele I-IV. Datorită acestor artefacte înțelegem cît de bogată, diversă și multietnică este istoria regiunii noastre, cît de strîns s-au împletit aici culturile diferitelor popoare și civilizații.

Toate aceste piese din muzeu Vladimir le-a colecționat timp de peste 30 de ani. Acestea sînt amplasate în trei case mici. În una dintre ele se află expoziția etnografică, în alta - expoziția arheologică, iar în a treia sînt expuse unelte și arme din fier.

Cu ajutorul exponatelor etnografice a încercat să recreeze cît mai viu atmosfera unei case țărănești din secolul al XIX-lea: a arătat pe ce fel de cuptoare dormeau oamenii, în fața căror icoane se rugau, cu ce covoare își decorau casele. Totul aici este autentic - și războiul de țesut, și hainele din țesături create manual și cartea de trei sute de ani în limba moldovenească, scrisă cu litere chirilice.

Fondatorul complexului turistic „Vila Etnica” recunoscut că în casă nu a încăput totul, de aceea în ograda din față au fost amplasate un teasc antic de vin și tot felul de clești de forjare, dălți pentru prelucrarea pietrei, cuțite pentru viticultori, un set de ciocane pentru cizmărie, seceri, tot felul de foarfece, blănuri din piele și lemn pentru alimentarea focului în fierărie, sulițe și vîrfuri de săgeți pentru vînătoare...

”De-ați auzi cîte întrebări pun oaspeții noștri, în special copiii, scufundîndu-se aici în lumea minunată a legendelor, ipotezelor istorice, poveștilor populare. Care este diferența dintre topoarele moldovenilor, haiducilor, țiganilor, sciților și celților? De ce din cauza formei ciudate a topoarelor slave acestea au fost numite „urechiate”? Ce este o fibulă? Cum era folosit plugul? De ce cîrligele pentru pescuit erau atît de mari? Ce este o roată de filare? La ce erau folosite „binoclurile” tripoliene? Răspunsurile la toate aceste întrebări sînt împletite într-o lecție fascinantă de istorie a ținutului natal. Ea infirmă cu ușurință teoriile ridicole conform cărora istoria Moldovei ar avea doar două-trei secole”, a subliniat Vladimir Parnov.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Butuceni , cultura , civilizatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1515-1525
Populația:
2098 locuitori

Tohatin este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Buneţi, Tohatin și Cheltuitori. Localitatea se află la distanța de 6 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 2098 de oameni. Satul Tohatin a fost menționat documentar între anii 1515-1525.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.