Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
08 decembrie 2014, 12:15 Artele decorative views 11922
Gradina subtropicala a lui mos Ion din Ialoveni. Barbatul creste pe langa casa lamai, mandarine si rodii
Foto: protv.md
08 decembrie 2014, 12:15 Artele decorative views 11922

Gradina subtropicala a lui mos Ion din Ialoveni. Barbatul creste pe langa casa lamai, mandarine si rodii

Lamii, mandarine si rodii made in Moldova. Este posibil in orasul Ialoveni, unde un barbat si-a transformat gradina intr-o padure subtropicala. Curios este faptul ca nu vinde fructele. Ingrijeste acesti copaci cu pasiune si este mandru ca nepotii lui pot manca citrice ecologice chiar din gradina bunicului.

Cristina GHEICEANU, REPORTER PRO TV: "Atunci cand vor sa manance citrice membrii familiei Gandea nu merg la supermarket asa cum facem noi, ci vin aici in serele de langa casa, de unde pot lua direct din copac lamaii, mandarine sau rodii."

Ion Gandea se poate mandri cu o gradina destul de neobisnuita. In timp ce unii au in sere rosii si castraveti, el are mandarine si lamai. Mai bine de zece ani in urma a primit in dar niste puieti si din curiozitatea i-a plantat, iar acum pasiunea lui cea mai mare este sa aiba grija de ei.

A plantat pomii direct in pamant intrucat asa ii este mai usor sa-i ingrijeasca, iar cu aproape 12 ani in urma lamaiul l-a bucurat cu prima roada, asa ca a tot continuat sa sadeasca puieti. Pana si sotia lui a indragit aceasta ocupatie.

Pentru nepotelele lui acesti copaci sunt o adevarata bucurie. S-au obisnuit de micute sa manance lamaii si mandarine direct din copacii bunicului.

Acum ca este frig afara, cel mai mult le place ceaiul cu lamaii din gradina bunicilor.

Desi copacii sunt plantati in sere si aici termometrele indica abia 5 grade, Ion Gandea spune ca pomii lui ar fi mai roditori daca ar mai investi putin in sere. Atunci ar putea avea citrice nu doar iarna, ci tot anul imprejur.

Barbatul spune ca nu i-a trecut vreodata prin cap sa vanda citricile intrucat se bucura cand nepotelel lui vin aici si se delecteaza cu fructe pe care majoritatea le culeg doar de pe rafturile magazinelor.

Sursa: protv.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , agricultura , localitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
4823 locuitori

Brătuşeni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Brătuşeni şi Brătuşenii Noi. Satul Brătuşeni este aşezat în regiune de colină, situat la o distanță de 12 km de oraşul Edineţ şi la 190 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4823 de oameni. Satul Brătuşeni din ţinutul Hotin este atestat pentru prima dată într-un document din 1560, cînd Alexandru Lăpuşneanu dăruia satul lui Bratăş şi fraţilor săi, Ion şi Simca.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.