Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
30 iulie 2024, 17:00 Bucate tradiţionale views 59328
Comorile subterane ale satului Goteşti
Foto: trm.md
30 iulie 2024, 17:00 Bucate tradiţionale views 59328

Comorile subterane ale satului Goteşti

Deşi o bună parte din locuitorii satului Goteşti, Cantemir, muncesc din greu în ţări străine, satul lor de baştină prin izvoarele cu apă termală ar fi o sursă de venit şi un punct de agrement, or de proprietăţile curative ale acestei ape s-au convins atît conaţionalii noşti, cît şi cei de peste hotare. În prezent, sătenii folosesc doar apa izvorului din partea de nord-vest a comunei, relatează Radio Moldova.

Izvoarele din lunca Prutului aflate la o adîncime cu mult mai mare au fost astupate prin anii '80 ai secolului trecut. Decizia i-a aparţinut unui conducător al Unităţii Agricole din localitate, căruia nu-i plăcea că la izvoarele din Goteşti venea foarte multă lume, or vestea despre proprietăţile terapeutice deosebite ale apei depăşise hotarele localităţii.

Primarul Panaite Chicicov îşi aduce aminte că apa curgea pe o ţeavă din adîncul pămîntului. „Apa era lecuitoare, foarte mulţi locuitori ai satului, chiar şi cei din ţară, şi din Ucraina veneau şi se scăldau acolo, accesul fiind liber".

Apele geotermale cu un conţinut bogat de calciu, kaliu, magneziu şi alte elemente chimice aveau un efect benefic asupra pielii şi sistemului osos, tratînd diverse afecţiuni.

Izvoarele cu apă termală din regiune ce au fost descoperite prin anii '50 sînt astupate de aproape trei decenii.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

comoara , localitati , Moldova , apa , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2792 locuitori

Sculeni este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Blindești, Floreni, Gherman și Sculeni. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Ungheni și la 130 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2792 de oameni. Satul Sculeni a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.