23 iulie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 141
Veaceslav Zaporojan: „Modificările la Constituție pot fi introduse doar în cazul în care mai mult de 50% din cetățeni le vor aproba în cadrul unui referendum”
23 iulie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 141

Veaceslav Zaporojan: „Modificările la Constituție pot fi introduse doar în cazul în care mai mult de 50% din cetățeni le vor aproba în cadrul unui referendum”

Republica Moldova nu poate adera la Uniunea Europeană sau schimba statutul de neutralitate permanentă, consfințit în Constituție, decât prin organizarea unui referendum la care să se pronunțe ”pentru” peste 50% din cetățenii înscriși în listele electorale.

O astfel de opinie a exprimat fostul judecător al Curții Constituționale, doctorul în drept, Veaceslav Zaporojan, relatează Noi.md.

Cunoscutul constituționalist a precizat că acest lucru este prevăzut direct de prevederile articolului 142 din Constituție.

De exemplu, la alegerile locale din 5 octombrie 2023, în listele electorale au fost incluși 2.758.810 alegători.

”Este o întrebare relevantă de ce acum se discută despre neutralitate. Dacă, de exemplu, se aduc argumente cu privire la intrarea Moldovei în NATO, să ținem cont de faptul, că alineatul (1) a articolului 142 din Constituție reglementează foarte clar, că prevederile privind caracterul suveran, independent și unitar al statului, precum și privind neutralitatea permanentă a acestuia, pot fi revizuite numai dacă au fost aprobate prin referendum de majoritatea cetățenilor incluși în listele electorale. Adică în baza unui referendum, în care peste 50% dintre cei înscriși în listele electorale își vor exprima opinia pozitivă”, a menționat Veaceslav Zaporojan.

”Nu un referendum simplu, la care noi putem decide cu o treime de alegători, și dacă participă 1/3 – referendumul trebuie să fie valabil, din care 50% votează ”pro”, asta înseamnă că la referendum vor vota „pro” cca 280 mii de cetățeni, ceea ce dă o decizie pozitivă, iar aceasta va fi o decizie supremă. Dar articolul 142 din Constituție reglementează foarte clar: fără referendum, nu putem adera la Uniunea Europeană, nu ne putem uni cu România, nici nu putem elimina statutul de stat neutru al Republicii Moldova, nici nu ne putem transforma într-o federație. Și acest lucru este reglementat direct în Constituție. Și cei de stânga, și cei de dreapta critică anumite norme constituționale, însă nimic mai mult”, a menționat fostul judecător al Curții Constituționale.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Veaceslav Zaporojan , constitutie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1618
Populația:
12105 locuitori

Nisporeni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Nisporeni. Amplasat în partea de vest a republicii, în Codrii Moldovei, de-a lungul rîului Nîrnova, oraşul Nisporeni este situat la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12105 locuitori. Prima menţiune documentară a localităţii Nisporeni se regăseşte în documentul de hotărnicire a moşiilor dat de domnitorul Moldovei, Gaspar Vodă, în anul 1618. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.