Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
06 aprilie 2014, 12:09 Meşteşuguri populare views 21758
06 aprilie 2014, 12:09 Meşteşuguri populare views 21758

Moldoveanul care face lemnul să cînte

Meşterul Andrei Solomon din satul Sărata Galbenă, Hînceşti, face de 30 de ani naiuri şi fluiere. În acest răstimp meşterul a reuşit să facă sute de asemenea instrumente care au ajuns pînă în Orientul Îndepărtat, transmite trm.md.

La cei 76 de ani Andrei Solomon îşi petrece timpul în atelierul de tîmplărie lîngă casa în care locuieşte. Aici iau naştere naiuri şi flueire de diferite dimensiuni şi culori, lucrate cu migală şi suflet. Procesul de confecţionare este destul de complicat, spune meşterul Solomon. De calitatea instrumentului muzical depinde dacă sunetul va fi curat şi armonios.

Andrei Solomon este mîndru de munca sa şi pune multă pasiune şi dragoste în confecționarea instrumentelor populare. Maestrul doreşte ca îndeletnicirea tradiţională a meşterilor autohtoni să nu dispară.

Meşterul cîntă în calitate de instrumentist  în orchestra „Arcuş" din localitate. Este şi un talentat compozitor.

Cuvinte cheie:

meșter , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
2089 locuitori

Oniţcani este un sat şi comună din raionul Criuleni. Oniţcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Criuleni și la 12 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2089 de oameni. Satul Oniţcani a fost menționat documentar în anul 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.