Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
26 ianuarie 2014, 11:14 Meşteşuguri populare views 20461
26 ianuarie 2014, 11:14 Meşteşuguri populare views 20461

Meşterul popular de la Cărpineni

Nu oricine poate realiza lucrări aşa cum o face meşterul popular Natalia Reniţă, din Cărpineni, Hînceşti. Din mîinile sale iese un costum popular complet, aşa cum cere tradiţia. Pe lîngă asta mai ţese şi prosoape. Toate creaţiile le dăruieşte din inimă prietenilor, copiilor şi nepoţilor. Femeia, însă, nu uită să adune şi zestre, aşa ca pe vremuri, relatează trm.md.

Natalia Reniţă a învăţat secretele artei manuale de la mama şi de la bunica. Ea preferă să-i încînte pe oameni cu obiecte realizate după datina străbună.

Calitatea materialului contează foarte mult, acesta dă prestanţă anume pieselor de artizanat. Natalia Reniţă a confecţionat mai multe lucrări dintr-un postav mai vechi de o sută de ani, care rămăsese de la bunici.

Cu toate că piesele sale artizanale sînt proba unui înalt profesionalism, al eforturilor de migală şi pricepere, Natalia Reniţă le confecţionează mai mult pentru familia sa. Nepoatele şi fiicele din Italia îmbracă deseori costume naţionale, în special, atunci cînd au anumite serbări.

O mînă de ajutor îi dă Nataliei Reniţă şi soţul Dumitru, care o asigură cu tot felul de ustensile.

Autorităţile locale sînt mîndre de faptul că meşteriţa are lucrări înalt apreciate şi pe alte meleaguri.

Natalia Reniţă are un vis – vrea să deschidă un muzeu de artizanat unde ar putea expune lucrările sale pentru viitoarele generaţii, mărturii vii ale unei pasiuni de o viaţă.

Cuvinte cheie:

meșter , tradiții , costum popular

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1529
Populația:
4601 locuitori

Măgdăceşti este un sat şi comună din raionul Criuleni. Măgdăceşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanţă de 38 km de oraşul Criuleni şi 12 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia la nivelul comunei Măgdăceşti constituie 4601 oameni. Satul Măgdăceşti este atestat pentru prima dată într-un document datat cu 9 martie 1529.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.