Spre compartiment: Meşteşuguri populare
25 iulie 2011, 15:08 Meşteşuguri populare views 14260
25 iulie 2011, 15:08 Meşteşuguri populare views 14260

Tîrgul olarilor la Hoginești

Duminică, 24 iulie, în satul Hogineşti din raionul Călăraşi a avut loc tîrgul olarilor, unde şi-au prezentat lucrările circa 20 de meşteri populari. Satul Hoginești este vestit prin tradiția ceramicii populare care se păstrează în localitate și meșterii olari care confecționează vase inedite. Unul dintre participanți a menționat că ceramica prezentată este una de autor, inspirată din cultura care a existat pe teritoriul Moldovei cu 5 mii de ani în urmă.

Vizitatorii tîrgului au fost impresionați de varietatea formelor, originalitatea vaselor și obiectelor expuse, de măiestria meșterilor. Doritorii au avut posibilitatea să procure piesele expuse.

Satul Hoginești este unul dintre puținele centre ale ceramicii din Republica Moldova care s-a specializat în arderea ceramicii roşii sau negre pe lîngă s. Cinişeuţi (r-nul Rezina), s. Iurceni (r-nul Nisporeni), s.Ţîgăneşti (r-nul Străşeni), s. Ncolaevca (r-nul Ungheni), unde sînt perpetuate tradițiile olăritului, care este o parte importantă a patrimoniului nostru cultural. Dezvoltarea turismului rural în asemenea zone ar putea favoriza substanțial dezvoltarea durabilă a localităților rurale.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
2603 locuitori

Baimaclia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Baimaclia, Acui şi Suhat. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Cantemir și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2603 locuitori. Satul Baimaclia a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.