|
Mîndrește-te cu o ie autentică creată chiar de tine
Duminică, 21 august, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va avea loc un eveniment ce te inspiră să cunoști detalii despre ie. Scopul acestei lecții este de a informa doritorii, de a transmite copiilor tradiția de a purta autenticul, și de a menține o atmosferă prietenoasă, începînd cu ora 12.00.
În cadrul lecției va fi prezentat diferențele, calitatea și modul de a lucra cu pînza. La fel ața care este potrivită. Regulile de respectare atunci cînd croiești o ie. De asemenea, diferite nuanțe necunoscute despre acestă îndeletnicire. Și într-un final, veți putea sesiza mai bine croitul iei prin metoda practică.
Dacă doriți să rămîneți și la o ora practică (15.00 – 16.00), atunci este obligatoriu de a avea toate detaliile necesare pentru croitul unei cămeși (în special pînza).
Lecția va fi „predată" de către Doamna Varvara Buzilă, etnograf și muzeograf, secretar științific la Muzeul Național de Etnografie și Istorie, autoarea cărții „Costumul popular din Republica Moldova: ghid practic".
Costul pentru participare – 100 lei. Copiii pînă la 14 ani nu achită taxa. Pentru înregistrări, scrieți un mail la poartaie@gmail.com
Număr maxim de participanți – 20 persoane.
În cadrul evenimentului se vor servi plăcințele și apă plată, și de asemenea pentru amintire se vor face fotografii.
Vă reamintim că Internet magazinul shop.moldovenii.md oferă posibilitatea de a procura produse tradiţionale moldoveneşti lucrate manual de meşterii noştri populari. Meşteşugari iscusiţi specializaţi în prelucrarea artistică a lemnului, a metalului, dar şi cea din piei şi blănuri, împletitul în lozie, pănuşi, alesul covoarelor, ceramică, împletituri sau costume tradiţionale brodate, ţesute, împletite, cusute manual vă oferă cele mai inedite şi spectaculoase obiecte de arta în stil popular moldovenesc.
În plus, site-ul www.moldovenii.md vă oferă date referitor la istoria meşteşugurilor naţionale, precum şi detalii despre tradiţiile şi obiceiurile moldovenilor, care vă pot ajuta să organizaţi sărbători în stil tradiţional moldovenesc, să oferiţi cadouri inedite celor apropiaţi şi oaspeţilor.
Pentru a putea procura mărfuri online va trebui sa vă înregistraţi pe site. Pentru detalii vizitați compartimentul MAGAZIN.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1770
- Populația:
- 4996 locuitori
Coşniţa este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pohrebea și Coşniţa. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Dubăsari și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4996 de oameni. Satul Coşniţa a fost menționat documentar în anul 1770.
Comentarii
(0)