Mergi spre compartimentul: Artele plastice
22 iulie 2023, 14:30 Artele plastice views 9914
În memoria Liudmilei Țonceva – o talentată artistă din Moldova (Foto)
22 iulie 2023, 14:30 Artele plastice views 9914

În memoria Liudmilei Țonceva – o talentată artistă din Moldova (Foto)

Liudmila Țonceva s-a născut la 22 iulie 1946 în orașul Chișinău (Moldova). Puțini dintre cei interesați de artă în Moldova nu o cunosc pe Liudmila Țonceva.

Peisajele sale, nature morte, florile și fructele – gama lor de culori nu are egal. Ea avea un stil uimitor de pictură, pe care l-a numit individualitate. A fost o mare onoare să învăț de la ea! Au apreciat-o oare și copiii pe care ea i-a învățat la Școala de Artă pentru copii "Șciusev"?

Îmi amintesc doar că ea oferea totul surprinzător de ușor. Ochii noștri ardeau și vroiam să lucrăm cu mai mult entuziasm. Dacă toți învățătorii ar fi așa, nu ar mai fi existat niciun inginer în lume, toți ar fi deveni pictori... și chiar obsedați.

Cunosc o elevă de-a ei, căreia nu-i reușea pictura (pictura în ulei). În vacanța de vară, mama a dat fata să învețe cu Liudmila Constantinovna. În septembrie, aceasta a revenit în grupă ca un artist adevărat. Țonceva a învățat-o niște canoane în pictură, i-a dezvoltat propriul stil. Fiecare lucrare a ei era o operă de artă completă.

Se spune că designul reprezintă niște cuburi pe care trebuie să le poți aranja. Iată că și în cazul acestei fete, Țonceva a învățat-o cum să aranjeze cuburile. Dar încă cum să aranjeze! Fata a devenit un artist vestit. Nu am văzut nici o lucrare rea sau brută de-a ei! Nici una. Dar de atunci, au trecut mulți ani.

Ea a fost minunată. Dar mai bine despre ea, despre viața, stilul, creativitatea, decît a scris prietena sa - criticul de artă Liudmila Toma, nu poate spune nimeni. Rămîne doar să ne amintim și să ne întristăm.

Sursa: moimir.org

Cuvinte cheie:

artist

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
336 locuitori

Dimitrovca este un sat din cadrul oraşului Cimişlia, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Cimișlia și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 336 de locuitori,Satul Dimitrovca a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.