Tudor Cataraga: “Viaţa înseamnă plinuri şi goluri...”
Sculptorul Tudor Cataraga ar fi împlinit astăzi 60 de ani.
Tudor Cataraga s-a născut pe 4 august 1956, în satul Selişte, raionul Nisporeni. A urmat Cursuri de pregătire in atelierele de sculptură la Academia de Arte Frumoase din Sankt-Petersburg, Rusia, iar în 1990 a absolvit Academia de Arte Frumoase, secţia sculptură, clasa profesorului Serghei Kubasov, Sankt-Petersburg, Rusia.
În cei 15 ani de creaţie sculptorul Tudor Cataraga a experimentat cu materiale dintre cele mai diverse, de la lemn, piatră, teracotă la marmură şi metal, îmbinîndu-le în mod original. S-a inspirat din opera lui C. Brîncuşi, din arta arhaică exotică sau autohtonă şi din sculptura populară.
Este autorul monumentului lui Ion Dumeniuc, Îngerul de veghe (piatră, 1995, Cimitirul Central Ortodox, Chişinău) şi Mihai Eminescu (bronz, 1996), monumentului lui Ştefan cel Mare din Nisporeni, Tron Medieval, Început şi sfîrșit, toate argumente vizuale ale unei identităţi spirituale şi istorice precise. Sculptorul Tudor Cataraga este autorul Monumentului Libertăţii dedicat evenimentelor din 7 aprilie 2009.
De asemenea a realizat o serie de lucrări de mici dimensiuni – Arheologie (bronz, piatră, 1990); Cuget (bronz, 1991); Sihastru enigmatic (metal, 1991); Idol (bronz, 1992),
O a doua direcţie de activitate a sculptorului Tudor Cataraga, cu articulaţii ale formulelor neoexpresioniste, poate fi identificată printr-o serie de lucrări experimentale ale ultimilor ani: Femeia-arbaletă (bronz, lemn, 1994); Om-pasăre (bronz, granit, 1994); Maternitate (bronz, granit, 1998), Geneză (lemn, metal, 2000); Capodoperă (lemn, metal, 2000).
Membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova. Pe parcursul vieţii a participat cu lucrări valoroase la foarte multe expoziţii din Sankt-Petersburg, Chişinău, Tbilisi, Bucureşti, Bacău, Dusseldorf, Budapesta, Strasbourg. Forţa sa de a sintetiza şi prelucra vizual datele imaginarului contemporan îl recomandă în peisajul artistic european şi internaţional.
Lucrările sculptorului sînt prezente în mai multe colecţii publice ale Muzeului de arte Plastice, Chişinău; Muzeul de Literatura "M. Eminescu", Iaşi; Centrul "George Apostu", Bacău; Uniunea Artiştilor Plastici din România, Sala Parlamentului din România.
Graţie talentului şi muncii depuse, în anul 1998 Tudor Ctaraga a fost distins cu Premiul Uniunii Plasticienilor din România, în anul 2000 cu Medalia "Eminescu", acordată de Preşedinţia României, iar în anul 2001 a fost decorat cu Ordinul „Steaua României", titlu de Comandor.
Sculptorul Tudor Cataraga şi soţia sa Dora Cataraga au decedat la 27 decembrie 2010 într-un grav accident rutier.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1639
- Populația:
- 1193 locuitori
Buşăuca este un sat şi comună din raionul Rezina, aşezat în regiune de şes şi coline. Satul este situat la o distanță de 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 1193 de oameni. Prima atestare documentară a satului Bușăuca datează din anul 1639.
Comentarii
(0)