Spre compartiment: Arhitectura
23 septembrie 2011, 15:46 Arhitectura views 9334
23 septembrie 2011, 15:46 Arhitectura views 9334

La Chişinău va fi inaugurat primul monument ecleziastic

Inaugurarea solemnă a primului monument ecleziastic din Chișinău va avea loc sîmbătă, 24 septembrie, pe bulevardul Dacia în zona lacului „Porţile Oraşului”, comunică agenţia multimedia Novosti-Moldova cu referire la serviciul de presă al Ministerului Culturii al RM.

Monumentul este o mică biserică restaurată de lemn, construită în anul 1642 în satul Hirişeni raionul Teleneşti. Ea va fi primul monument ecleziastic pe teritoriul Muzeului Satului, creat de Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

„Biserica a fost adusă de la Hirişeni la Chișinău în stare demontată. Aici a fost montată şi restaurată aproape un an”, - a menţionat pentru corespondentul agenţiei Novosti-Moldova Maria Voitic, şefă a cancelariei a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, specificînd că biserica va fi absolut funcţională.

Potreivit spuselor arhitectului principal al proiectului, Eugen Bîzgu, banii pentru restaurare au fost alocaţi de persoane particulare.

„De data aceasta la restaurare au participat doar specialişti moldoveni. Am avut deja experienţă analogică de restaurare a bisericii în satul Palanca în comun cu colegi de peste hotare, dar pentru aceasta a fost nevoie de 4,5 ani, ţinînd cont că volumul de lucrări a fost de 3-4 ori mai mic, decît acum. Aşa că se poate spune că biserica din Hirişeni am restaurat-o într-un termen-record”, - a spus Bîzgu.

El a menţionat că în perioade diferite la restaurare au participat de la 4 pînă la 11 persoane. Pentru înălţarea temeliei a fost invitată o echipă de constructori.

 

Sursa: newsmoldova.md

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1643
Populația:
920 locuitori

Floriţoaia Veche este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Floriţoaia Nouă, Grozasca și Floriţoaia Veche. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Ungheni și la 109 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 920 de oameni. Satul Floriţoaia Veche a fost menționat documentar în anul 1643.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.