Mergi spre compartimentul: Teatrul
29 august 2020, 13:00 Teatrul views 4575
Proiectul vieții maestrului trebuie să aibă loc! (Video dronă)
29 august 2020, 13:00 Teatrul views 4575

Proiectul vieții maestrului trebuie să aibă loc! (Video dronă)

Visul principal al regizorului Iurie Harmelin, care a decedat la 8 august, a fost finalizarea construcției propriei clădiri a Teatrului Dramatic de Stat pentru Tineret "S Ulițî Roz", pe care l-a fondat și al cărui conducător artistic permanent a fost.

Despre acest lucru în numeroasele sale interviuri, menținînd credința că, datorită sprijinului autorităților, acest proiect va fi în cele din urmă implementat cu succes, a vorbit Harmelin.

De menționat că pe lîngă vechea clădire a Teatrului de pe adresa str. Cuza Vodă 17/1, timp de un an se construiește una nouă, cu o sală de 220 de locuri.


Iurie Harmelin a relatat anterior că în anul 2002 Teatrul "S Ulițî Roz" a alocat încăperea unui magazin abandonat pentru a-l reconstrui sub teatru. Organizația specializată a realizat proiectul ținînd cont de toate cerințele pentru clădirea teatrală nouă. Lucrările trebuiau să fie finanțate de stat. În final, au fost executate 70% din lucrări, după ce în anul 2009 în Moldova s-a schimbat puterea și toți au uitat de teatrul. Bugetul de stat a încetat să aloce fonduri, șantierul a fost înghețat. Clădirea neterminată a devenit un refugiu pentru vagabonzi, dependenți de droguri și șobolani. E plin de gunoi acum.

Întrucît instalația nu se pazește, o mare parte din ceea ce s-a făcut pînă acum a fost distrus de vandali. Ei au spart toate geamurile termopane, au scos ușile instalate sin interiorul clădirii.

În ciuda pustietății, putem observa că această clădire este un teatru adevărat: cu un hol mare, un auditorium spațioas, o scenă care prevede crearea diferitelor efecte, numeroase săli de culise, chiar și sala - Muzeul teatral.

De fapt, a rămas puțin de făcut pentru a putea juca spectacole aici. Toți președinții, prim-miniștrii, miniștrii culturii, care au deținut aceste funcții din 2009, au promis că vor aloca fonduri, dar promisiunile au rămas doar promisiuni. Și doar actualul președinte al țării, Igor Dodon, a făcut în această direcție un pas concret și important.

La sfîrșitul anului trecut, teatrul a primit 1 milion de lei, pe care președintele Igor Dodona alocat pentru construirea teatrului, ceea ce a reînviat speranța în Iurie Harmelin că pînă la urmă visul lui va fi realizat.

Însuși șeful statului, la ceremonia de înmormăntare a maestrului, a recunoscut că Iurie Harmelin, care mulți ani a luptat cu o boala, a spus că nu va pleca nicăieri pînă nu va înființat Teatrul.

"Sarcina noastră pentru memoria lui este să facem tot posibilul ca acest proiect al vieții maestrului să aibă loc. Acest lucru este necesar pentru Moldova, pentru memoria lui, pentru fiecare dintre voi. Acesta a fost visul întregii sale vieți", a declarat Igor Dodon.

Să sperăm și să credem că autoritățile actuale vor îndeplini această promisiune, astfel încît Teatrul Dramatic de Stat pentru Tineret "S Ulițî Roz" să-și găsească în curînd noua clădire, în care întotdeauna va fi amintit și onorat Maestrul.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

teatru , clădire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1864
Populația:
1064 locuitori

Văratic este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Văratic este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Ialoveni și la 43 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1064 de oameni. Satul Văratic a fost menționat documentar în anul 1864.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.