25 iunie 2024, 09:30 Teatrul views 623
Scandalul de la Teatrul Luceafărul: Năstase cere demisia consilierei prezidențiale și o anchetă
25 iunie 2024, 09:30 Teatrul views 623

Scandalul de la Teatrul Luceafărul: Năstase cere demisia consilierei prezidențiale și o anchetă

Fostul vicepremier și ministru al afacerilor interne, Andrei Năstase, a lansat un apel public în contextul scandalului de cenzură de la Teatrul Luceafărul.

Potrivit declarațiilor sale, noile dovezi confirmă implicarea consilierei prezidențiale în domeniul culturii și relațiilor interetnice, Angela Brașoveanu, în actul de cenzură, transmite Noi.md

Năstase a subliniat că intervențiile consilierei în activitatea teatrului reprezintă un abuz grav, solicitând informații despre piesele aflate în lucru, pretinzând că președinta trebuie informată despre toate evenimentele culturale.

"Subiectul este de fapt despre sugrumarea democrației, și oricât ar vrea unii să-l ascundă, acesta ia amploare, iar noile dovezi apărute confirmă implicarea consilierei Maiei Sandu în acest caz de cenzură. Un lucru și mai grav, dar care se vrea mușamalizat este implicarea în acest act de cenzură a verișoarei președintei. Din informațiile care au ajuns la mine, implicată direct în actul de sabotare a spectacolului și în cel de impunere a cenzurii la Teatrul Luceafărul este chiar verișoara dreaptă a Maiei Sandu, Stela Verebceanu, angajată a teatrului. De ce până în acest moment doamna președinte nu a luat atitudine publică? Cum ar fi procedat oricare alt președinte al unui stat european? Un consilier al președintelui Maiei Sandu se implică abuziv în activitatea unei instituții teatrale, cere informații despre o piesă la care se lucrează și spune că asta e normal, că trebuie să o informeze pe președintă despre tot ce se petrece. Serios?! Voi nu mai aveți probleme de rezolvat în țară? Ați rezolvat problemele sărăciei, migrației, corupției? Unde ați văzut ca un șef de stat să se implice în faza de lucru a unui scenariu a unei piese de teatru? E absolut ridicol, dar și abuziv, iar declarația din mass media a consilierei nu face decât să confirme actul de cenzură și, mai mult, că președinta ar fi fost la curent cu ceea ce se întâmplă."

Fostul vicepremier a criticat și atitudinea Ministrului Culturii, care nu a intervenit în scandal, și a cerut demisia imediată a consilierei Angela Brașoveanu. De asemenea, Năstase a solicitat o anchetă urgentă a Ministerului Culturii la Teatrul Luceafărul pentru a investiga toate părțile implicate, inclusiv regizorul român.

"1.Ministerul Culturii să inițieze de urgență o anchetă la Teatrul Luceafărul, în care să fie ascultate toate părțile, inclusiv regizorul român. Apoi să fie informată opinia publică în legătură cu rezultatele acestei investigații și sancțiunile impuse. 2.Cer demisia imediată a Angelei Brașoveanu, consiliera președintei Maiei Sandu. 3.Cer instituțiilor responsabile să investigheze acțiunile consilierei prezidențiale și ale altor personaje.

4.Cer președintei Maia Sandu să nu se mai ascundă și să ignore cu iresponsabilitate un scandal care o vizează în mod direct. Să iasă public și să ne spună dacă într-adevăr a cunoscut despre situația de la Teatrul Luceafărul și despre implicarea consilierei sale, dacă aceasta a informat-o așa cum declară, care este gradul de implicare a verișoarei sale în acest act de cenzură. Toate aceste răspunsuri și acțiuni sunt absolut necesare pentru a înțelege cu toții dacă trăim într-o țară a cenzurii, cine sunt cenzorii și ce urmăresc ei, pentru a putea ulterior să ne implicăm cu toții să curățăm sistemul de stat de astfel de practici autoritare și lipsite de orice legătură cu valorile democratice și europene," a adăugat Năstase.

Năstase a avertizat că acest caz reflectă o criză a democrației și a libertății de exprimare în țară, cerând o reacție fermă din partea autorităților și a societății civile pentru a proteja valorile democratice ale Moldovei.

"Dezvăluirile de la Teatrul Luceafărul ne arată de fapt criza prin care trece Moldova de azi. Este din ce în ce mai limpede, că spectacolul a fost interzis de la nivelul președinției din motive politice, pentru că este an electoral. O piesă montată de un regizor român este blocată, actul artistic este oprit pentru că se vorbește despre corupția protejată de actuala guvernare! Motivul pentru care a fost blocată, interzisă această piesă, este unul singur: nu trebuie să vorbești despre corupția din Moldova la timpul prezent și acum, pentru că liderul țării, conducerea nu dorește acest lucru, nu se vrea asociată cu corupția. La fel cum conducerea țării blochează Procuratura Anticorupție în activitatea sa, pentru a nu investiga oamenii corupți ai guvernării. În actul artistic din Moldova, actorii nu mai au voie să vorbească despre realități, trebuie să evite orice subiect care dăunează puterii politice și președintei. Unde oare în lumea liberă se întâmpla acest lucru?" a declarat Năstase.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
142 locuitori

Botnăreştii Noi este un sat din cadrul comunei Chirca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Anenii Noi și la 25 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 142 de oameni. Satul Botnăreştii Noi a fost înființat în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.