Mergi spre compartimentul: Teatrul
29 iunie 2012, 15:35 Teatrul views 5727
29 iunie 2012, 15:35 Teatrul views 5727

Pe scena din Iaşi va “urca” din nou Alecsandri

O piesă reprezentată prima dată pe scenă acum 167 de ani - “Iaşii în carnaval” de Vasile Alecsandri – a fost aleasă pentru redeschiderea, la începutul lunii octombrie, a Sălii Mari a Naţionalului ieşean, relatează jurnalul.ro.

Montarea “Iaşii în carnaval” va marca reintrarea artiştilor şi a publicului în acet splendid teatru, închis cîţiva ani pentru consolidare şi restaurare. Clădirea arhitecţilor austrieci Fellner şi Helmer (deschisă cu 116 ani în urmă) a fost inclusă, 2006, în proiectul «Reabilitarea monumentelor istorice din România». Acum, cînd lucrările s-au încheiat, teatrul are menirea să producă spectacole, multe şi variate, care să readucă în sală  publicul.

Sînt adevărate bijuterii de artă în acest monument arhitectural: de la balcoane şi loje ornamentate, la cortina pictată la sfîrşitul secolului al XIX-lea de Lenz – un maestru vienez, la cortina de fier şi plafonul cu multe decoraţii, pictate de austriacul Goltz. S-au făcut “intervenţii complexe” de restaurare a elementelor decorative şi picturale de inspiraţie barocă şi rococo din Sala Mare, s-au făcut lucrări de restaurare la instalaţiile de iluminat, s-au recondiţionat cortinele etc. Mai bine zis, Naţionalul ieşean a devenit un teatru modern şi funcţional.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1667
Populația:
500 locuitori

Piscăreşti este un sat din cadrul comunei Sîrcova, raionul Rezina. Satul Piscărești este situat la o distanță de 16 km de orașul Rezina și la 107 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 500 de oameni. Satul este menționat documentar în anul 1667.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.