In memoriam scriitorului Aurel Scobioală
Aurel Scobioală s-a născut la 17 septembrie 1941, în satul Mălăieşti, Rîşcani. Absolvent al Institutului Pedagogic „Alecu Russo” din Bălţi.
Activează în calitate de pedagog şi director de şcoală, redactor la televiziunea naţională, şef de redacţie la Editura „Literatura Artistică” (1976-1986). Apoi a fost Director general al Departamentului Edituri, Poligrafie şi Comerţ cu Cărţi (1992-1994), colaborator la Editura „Prut Internaţional”, consilier al Uniunii Scriitorilor.
Debutează cu volumul de povestiri pentru cei mici „Cărăruie albă” (1974), urmat de alte cărţi pentru copii: „La menajerie” (1974), „Dincoace de poveste” (1977), „Băieţelul din Lună” (1980), „Viceversa hop” (1981), „Ce te-nvaţă o povaţă” (1987), „Marele fermier Buş-Lăbuş” (1999) ş.a. Volumele „Ispita” (1980) şi „Greu mai cresc bărbaţii” (1977) sînt destinate cititorului matur.
Umorul fin, care îi caracterizează scrisul, îl defineşte şi ca om. Este distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cea mai bună carte pentru copii (1987, 1999, 2000). Mai semnează cărţile: „Ulciorul cu pătăranii” (1994), „Alt ulcior cu pătăranii” (2001), „Carte pentru cîini deştepţi” (2003, Premiul Salonului Internaţional de Carte pentru Copii, Iaşi, Chișinău), „ÎnvăţăMinte din vorbă cuMinte” (2003), „Scriitorii cînd erau copii” (2005, Premiul Ministerului Educaţiei din Republica Moldova). Menţiuni internaţionale: Diploma de Onoare „H. C. Andersen” (2006).
Scriitorul și omul de cultură Aurel Scobioală s-a stins din viață la 3 iulie 2007 la Chișinău. Gimnaziul din satul Mălăieşti, raionul Rîşcani, unde s-a născut şi a copilărit regretatul scriitor a fost numit în cinstea sa -„Aurel Scobioală”.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1742
- Populația:
- 1611 locuitori
Hănăseni este un sat din cadrul comunei Pleşeni, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Cantemir și la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1611 oameni. Satul Hănăseni a fost menționat documentar în anul 1742.
Comentarii
(1)