|
Persoanele cu maladii oncologice beneficiază mai rapid de investigații de înaltă performanță
Timpul de așteptare a acestor pacienți la diferite tipuri de tomografie computerizată și rezonanță magnetică nucleară s-a redus considerabil, de la 21 de zile la începutul anului curent la 3-5 zile în prezent.
Datorită monitorizării constante de către Compania Națională de Asigurări în Medicină a modului de prestare a serviciilor respective în cadrul programului „Pacient oncologic”, cozile care existau anterior pentru aceste investigații au fost practic eliminate.
Pentru anul 2024, CNAM a alocat o sumă semnificativă pentru procurarea de servicii în cadrul programului respectiv. Astfel, 15 prestatori asigură investigații de înaltă performanță, iar suma totală contractată pentru anul în curs este de aproape 54 de milioane de lei, ceea ce permite efectuarea a cca 16.500 de servicii medicale de înaltă performanță, de aproape trei ori mai multe comparativ cu anul trecut. În primele 10 luni ale anului curent, au fost prestate mai mult de 11 mii de investigații în valoare totală de peste 37 de milioane de lei.
Datele CNAM arată că aproximativ o mie de persoane beneficiază lunar de serviciile incluse în programul „Pacient oncologic”, ceea ce reflectă impactul pozitiv al acțiunilor realizate de companie în ceea ce privește accesul pacienților oncologici la investigații esențiale.
Cele mai solicitate servicii oferite în cadrul programului sus-menționat sînt următoarele: tomografia computerizată cu și fără contrast pentru evaluarea oncologică (cutia toracică, abdomen și bazinul mic); tomografia computerizată spiralată cu contrast cu imagine tridimensională a toracelui și mediastinului, a abdomenului, precum și a bazinului; rezonanța magnetică nucleară a creierului, abdomenului sau a organelor bazinului mic la aparatul 1,5 Tesla, cu contrast.
Tomografiile computerizate pentru evaluarea oncologică au constituit mai mult de jumătate din volumul serviciilor prestate în perioada ianuarie-octombrie 2024. Costul unei astfel de investigații este de aproximativ cinci mii de lei.
În prezent, biletul de trimitere pentru accesarea acestor investigații este eliberat de medicii specialiști de profil. Programarea pentru serviciile respective este efectuată de CNAM, iar pacienții oncologii nu trebuie să achite nimic pentru aceste investigații, deoarece ele sînt acoperite de asigurarea medicală obligatorie atît pentru pacienții asigurați, cît și pentru cei care nu dispun de asigurare.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1810
- Populația:
- 333 locuitori
Pripiceni-Curchi este un sat din cadrul comunei Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina. Satul Pripiceni-Curchi este situat la o distanță de 23 km de orașul Rezina și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 333 de oameni. Satul a fost înființat în anul 1810.
Comentarii
(0)