06 august 2013, 10:32 Sănătate views 9134
06 august 2013, 10:32 Sănătate views 9134

Laptele infestat a provocat panică în mai multe țări


Foto: trm.md

Autorităţile ruse au anunţat luni interzicerea produselor lactate ale gigantului agroalimentar neozeelandez Fonterra, care a dezvăluit că a descoperit în unele loturi o bacterie ce ar putea cauza botulismul, în timp ce Arabia Saudită a comunicat că a confiscat un lot de lapte praf, relatează AFP.

Agenţia rusă pentru protecţia consumatorilor Rospotrebnadzor anunţă într-un comunicat "retragerea din comerţ a unor produse lactate potenţial contaminate ale societăţii Fonterra şi oprirea importării lor pe teritoriul Federaţiei Ruse".

Ea îndeamnă consumatorii să "evite consumul" de produse lactate ale grupului agroalimentar şi anunţă că efectuează controale.

Pe de altă parte, autorităţile saudite au anunţat că au confiscat, înainte de comercializare, un lot de lapte praf de la gigantul agroalimentar neozeelandez Fonterra care conţinea o bacterie ce putea cauza botulismul.

Presa saudită scria luni că Autoritatea Generală saudită pentru Alimentaţie şi Medicamente a fost alertată de către autorităţi sanitare internaţionale cu privire la prezenţa bacteriei. O anchetă a permis să se stabilească faptul că lotul nu a fost autorizat, încă, de către Autoritatea saudită şi că "nu a fost distribuit pe piaţă".

Fonterra a dezvăluit în weekend că trei loturi de zer, utilizat la fabricarea laptelui praf şi a unor băuturi pentru sportivi, conţineau, în mai 2012, Clostridium botulinum, care poate cauza botulism, o boală ce poate provoca paralizia, chiar moartea.

Patronul grupului, Theo Spierings, şi-a prezentat "scuze" într-o conferinţă de presă luni, la Beijing, şi a promis că Fonterra va testa "toate produsele care pleacă din Noua Zeelandă, ca măsură de precauţie", informează Realitatea.net.

 

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

bacterie , alimentatie , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
1073 locuitori

Doltu este un sat din cadrul comunei Işcălău, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Fălești și la 129 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1073 de oameni. Satul Doltu a fost înființat în anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.