04 august 2021, 16:00 Sănătate views 2731
Este periculos să vorbești la telefon pe timp de furtună? Un fizician risipește miturile despre fulgere
04 august 2021, 16:00 Sănătate views 2731

Este periculos să vorbești la telefon pe timp de furtună? Un fizician risipește miturile despre fulgere

În ultimele zile, în Moldova au avut loc ploi puternice cu descărcări electrice și furtuni, iar meteorologii prognozează o vreme ploioasă și pentru zilele următoare. Fulgerul îi sperie pe locuitorii țării noastre, de aceea noi am decis să risipim cîteva mituri despre aceste fenomene meteorologice.

Multe mituri moderne și legende urbane au legătură cu fulgerul. Există un fulger globular? Dacă stai într-un cîmp în timpul furtunii, fulgerul te va lovi neapărat? Atrage fulgere telefonil mobil? Te afli în siguranță în mașină în timpul furtunii? Dar în casă?

La aceste și alte întrebări despre fulgere a răspuns Serghei Veatceanin, doctor în științe fizico-matematice, șef al Catedrei de Fizică Oscilației la Facultatea de Fizică a Universității de Stat din Moscova, scrie noi.md cu referire la naukatv.ru.

— Se crede că fulgerul globular este un fenomen natural misterios, necunoscut oamenilor de știință.

— Într-adevăr, natura fulgerului globular nu este pe deplin înțeleasă, deși mulți oameni s-au ocupat cu acest lucru și au încercat să-l înțeleagă. Există un fel de descărcare de sine stătătoare în această minge, dar procesul detaliat care are loc acolo încă nu a fost posibil de stabilit. Dea aceea, acest obiect este într-adevăr cel mai misterios, deși, se pare că este vorba doar despre electricitate, ce e de înțeles aici? Dar se pune întrebarea principală: de unde provine energia?

Personal, nu am văzut niciodată un fulger globular. Unii oameni cred că poate trece prin pereți, dar nu, nu poate. Dar poate intra prin fereastră în dependență de dimensiune. Dar în memoria mea nu a existat așa ceva.

— Fulgerul nu lovește niciodată de două ori în același loc?

 

— Nu e așa. În paratrăsnet, fulgerul lovește de fiecare dată în aceeași loc. De aceea punem un paratrăsnet la casă, pe teren, pentru ca toate fulgerele să lovească în el. Dacă întrebarea este despre lovirea în pămînt, atunci acesta este un proces întîmplător. Uitați-vă la imaginile fulgerului: există o pistă în zig-zag. Acest lucru sugerează că fulgerul are o formă imprevizibilă a căii. Dacă suprafața este dreaptă, atunci, desigur, este puțin probabil ca fulgerul să lovească într-un singur loc, deși aceasta este o chestiune de probabilitate.

— Fulgerul lovește întotdeauna obiectul care se află cel mai sus? Iar dacă te afli într-un cîmp, atunci fulgerul te va lovi cu siguranță?

— Corect, de aceea și sînt instalate paratrăsnete. Dar dacă vă aflați într-un cîmp, atunci fulgerul nu vă va lovi neapărat. Căci, cîmpul este mare și este necesar ca sarcina electrică care va provoca fulgerul să se acumuleze în norul de deasupra voastră. Dar această sarcină se poate aduna și într-un alt nor, din dreapta sau a stânga, iar atunci fulgerul nu vă va lovi. Este greu de controlat acest lucru.

— Dacă pe cîmp ați nimerit într-o furtună, este mai sigur să vă culcați la pămînt?

— Tehnic, da, dar este murdar, și umed, și nu e sănătos. Dacă acest lucru nu vă deranjează, atunci poftim, culcați-vă! Aceasta este, de asemenea, o plăcere: de sus peste tine cade apa de ploaie, curată, cerească și te poți gândi la ceva măreț ... Dacă sînteți în pădure, atunci nu vă ascundeți sub copaci, pentru că fulgerul va lovi copacul — trebuie să stați undeva între copaci. Dacă sunteți pe stradă, în oraș, cel mai bine este să intrați într-o scară de bloc.

— Telefonul sau căștile cresc probabilitatea ca fulgerul să mă lovească?

— Nu, nu știu despre așa ceva. Nu-mi pot imagina că un telefon sau căștile să poată atrage un fulger. Cu ce ocazie ar face asta? Nicicum nu înțeleg.

— În timpul furtunii persoana se află în siguranță totală în casă?

— De fapt, nu în siguranță, dar în mare siguranță. Bunicii mele îi era foarte frică de fulgere. Locuia la sat într-o casă de lemn și de fiecare dată cînd ploua cu fulgere, ea se așeză pe un scaun în mijlocul camerei și aștepta să treacă furtuna. În casă este mai sigur, pentru că toată sarcina va coborî pe pereți, pe acoperiș. Deși poate intra și în casă. Acesta depinde e modul în care este construită clădirea.

— Este adevărat că dacă o omul este lovit de fulger, atunci nu trebuie să-l atingi, se supune că te poate curenta?

— Nu, e o prostie. Dacă omul a fost lovit de fulger, atunci sarcina electrică a trecut prin el și el s-a simțit imediat rău. Dar el nu este o baterie. Dacă îl țineai de mînă în momentul în care l-a lovit fulgerul, atunci vei împărți această sarcină electrică cu el. Dacă îmbrățișați paratrăsnetul, atunci oricum veți primi și o parte din sarcină.

— Ne aflăm în siguranță în mașină atunci cînd fulgeră? Anvelopele de cauciuc ale mașinii vor putea proteja împotriva fulgerului?

— De fapt, nu. Dacă fulgerul lovește mașina și plouă, atunci, desigur, sarcina electrică se va răspîndi pe întreaga mașină. Salvarea este că, de obicei, în timpul furtunii plouă, totul este ud, iar această apă care curge va direcționa în pămînt fulgerul.

Unul dintre cele mai răspîndite mituri cu privire la fulgere: se spune că după ce o persoană a fost lovită de fulger și a supraviețuit miraculos, creierul acesteia se poate schimba în așa fel, încît ee va căpăta abilități neobișnuite: super memorie, cunoașterea unei limbi străine, talente muzicale sau alte, de exemplu, capacitatea de a vindeca bolile în mod miraculos. Se întîmplă așa ceva?

Această întrebare a fost adresată profesorului Alexandr Kaplan, șeful Laboratorului de neurofiziologie și neurointerfețe al Facultății de Biologie a Universității de Stat din Moscova, doctor în științe biologice.

"Există destul de multe publicații științifice cu privire la consecințele întîlnirii cu fulgerul. Dar, de obicei, acestea sînt publicații despre consecințele neurologice și mentale negative caracteristice leziunilor și traumelor cerebrale (înrăutățirea memoriei, atenției, oboseala crescută, deteriorarea stării de spirit etc.). Dar, în ceea ce privește apariția unor abilități neobișnuite sau de vindecare după lovirea fulgerului — astfel de publicații științifice sau cazuri bine documentate eu nu cunosc", ne-a spus profesorul Kaplan.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

furtună , pericol

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1949
Populația:
288 locuitori

Mirnoe este un sat din cadrul comunei Vinogradovca, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Taraclia și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 288 de oameni. Satul Mirnoe a fost întemeiat în anul 1949.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.