29 septembrie 2017, 15:05 Sănătate views 4861
Incidența bolilor cardiovasculare în Moldova este stabil înaltă
29 septembrie 2017, 15:05 Sănătate views 4861

Incidența bolilor cardiovasculare în Moldova este stabil înaltă

Infarctul miocardic acut și bolile cerebrovasculare prezintă o problemă gravă pentru populația adultă activă. În Republica Moldova numărul cazurilor absolute, a mortalității şi incidenței bolilor cardiovasculare (BCV) sunt stabil înalte. Cu toate acestea, în ultimii ani se atestă o descreștere lentă a ratei mortalității – de la 676 de cazuri la 100 de mii de locuitori în 2007, până la 617,5 la 100 de mii de locuitori în 2016.

În contextul Zilei Mondiale a Inimii, marcate la 29 septembrie, Centrul Național de Sănătate Publică precizează că în structura deceselor cauzate de BCV predomină cardiopatia ischemică (51%), bolile cerebrovasculare (25,8%), infarctul miocardic acut (9,1%), cardiopatia hipertensivă (9,6%). Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), anual la nivel mondial se înregistrează circa 17,7 milioane de decese din cauza BCV, număr ce poate atinge cifra anuală de 23 de milioane până în 2030.

Pentru a menține inima sănătoasă, specialiștii recomandă cetățenilor să fie activi, iar 30 de minute de activitate pe zi pot ajuta la prevenirea atacului de cord și a accidentului vascular cerebral. De asemenea se recomandă renunțarea la fumat, dar și expunerea la fumul de tutun. Prin renunțarea la fumat riscul de boală coronariană va fi redus la jumătate în decurs de un an și va reveni la un nivel normal în timp. Totodată, expunerea la fumatul pasiv mărește semnificativ riscul de infarct.

Importantă este și alimentația sănătoasă, astfel medicii recomandă să fie consumate cât mai multe fructe și legume proaspete, o varietate de produse din cereale integrale, carne slabă, pește, mazăre, fasole etc și să fie evitat consumul nociv de alcool.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

boala , sanatate , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1455
Populația:
17757 locuitori

Căuşeni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Căuşeni. Situat în sud-estul Republicii Moldova la 83 km de Chișinău, oraşul este traversat de rîul Botna şi afluentul lui, Lunguţa. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 17757 de locuitori. Se presupune că prima atestare documentară a localităţii, datează din 1455. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.