22 aprilie 2017, 10:40 Sănătate views 4678
Cazurile de tuberculoză depistate tardiv vor fi reduse
22 aprilie 2017, 10:40 Sănătate views 4678

Cazurile de tuberculoză depistate tardiv vor fi reduse

Numărul cazurilor de tuberculoză depistate tardiv va fi redus cu 10 la sută pînă la sfîrșitul anului 2018, potrivit Planului de consolidare a serviciului de ftiziopneumologie. Totodată, 60 la sută dintre bolnavii cu tuberculoză sensibilă vor face tratamentul în condiții de ambulatoriu, în centre comunitare care vor fi deschise în toate raioanele. În prezent, activează doar zece astfel de centre, se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății, la care face referire IPN.

Potrivit datelor oficiale, 40 la sută dintre cazurile de tuberculoză sunt depistate tardiv. Ministerul Sănătății își propune să compenseze medicamentele administrate pentru înlăturarea reacțiilor adverse provocate de tratamentul tuberculozei. Cele mai frecvente reacții adverse sînt tulburările gastro-intestinale, durerile articulare, diminuarea auzului și afectarea memoriei.

Peste 3500 de bolnavi de tuberculoză se aflau la evidentă anul trecut în Republica Moldova. Boala a cauzat aproape 400 de decese. Tuberculoza este a doua cauză infecţioasă de deces în lume, după virusul HIV.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

tuberculoză , boala , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1502
Populația:
35488 locuitori
Logo

Cahul este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cahul. Amplasat  în Cîmpia Prutului, la frontiera cu România, oraşul Cahul este situat la 175 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 35488 oameni. Localitatea este menţionată documentar în 1502 cu numele Şcheia. Mai târziu denumirea aşezării se schimbă în Frumoasa, iar prin decretul ţarului Rusiei, Nicolai I, din 1835, i se conferă statutul de oraş şi reşedinţă de judeţ cu numele Cahul.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.