Totul despre brînzeturi: mozzarella, suluguni, brînză
Recent, cercetătorii britanici au studiat preferinţele gustative ale şoarecilor şi au descoperit: cine ar fi crezut – rozătoarelor nu le place caşcavalul. Ele preferă fructe şi cereale, iar alimentele cu un miros puternic le resping. Din acest motiv, caşcavalul nu se încadrează în meniul șoarecilor. Dar zicala despre caşcavalul într-o capcana pentru şoareci are o parte de adevăr, mai precis, de înţelepciune.
Astăzi, la cumpărarea caşcavalului este foarte greu să nu nimerim în capcana producătorilor întreprinzători. De dragul profitului ei uită de tradiţii şi prepară alimente după o tehnologie accelerată. Deci, ce fel de produse fac parte din "Cartea Roşie" a brînzeturilor?
Aceste brînzeturi includ brînza, caşcavaluri din Georgia, Osetia, caşcavalul Imeretian, etc. În plus, la caşcavaluri preparate în saramură se atribuie şi mozzarella. Putem afirma, cu siguranţă, că brînzeturile în saramură sînt mai folositoare, decît alte sortimente de caşcaval, în special ar fi bine să vă abţineţi de a cumpăra brînza cu cheag.
Mozzarella
Ţara noastră, literalmente, s-a îmbolnăvit de această brînză. Cu ea se prepară sandwich-uri, ea se adaugă la salate şi pizza. Patria acestei brînze este Italia, produsul se prepară în mod tradiţional din lapte de bivoliţă. În magazinele noastre puteţi găsi această brînză, dar ea costă foarte scump. Există o mozzarella mai simplă, din lapte de vacă. Italienii o numesc "floare de lapte". În mod ideal, mozzarella ar trebui să aibă un miros şi un gust de lapte acru şi să fie sărată.
Concentraţia sării în acest produs este destul de înaltă - pînă la 5%. Nu se permit nici un fel de gusturi particulare, care arată că tehnologia a fost încălcată.
Brînza suluguni
O altă brînză populară în saramură - suluguni. Ea se prepară din lapte de oaie pasteurizat, de capră, de vacă, de bivoliţă sau un amestec al acestora. În limba georgiană, cuvîntul "suluguni" este asemănător cu o melodie. Acesta se compune din două cuvinte: "suli" şi "guni", ceea ce înseamnă "suflet"şi „inimă”. Aceste brînzeturi sînt clasificate ca brînza "cheddar".
Suluguni nu ar trebui să se sfărîme şi să aibă un gust amar. Dacă este aşa, atunci producătorii au încălcat tehnologia clasică de preparare. Suluguni calitativ se prepară exclusiv din lapte, drojdie şi produs enzimatic. Gustul acestui sortiment de brînză din lapte este curat, sărăţel şi acru, deoarece concentraţia sării în suluguni ajunge la 7%.
Brînza
Brînza este caşcaval în saramură, răspîndit în mai multe bucătării: moldovenească, balcanică, ucraineană. Acest sortiment este, probabil, unul din cele mai răspîndite tipuri de brînză în saramură. Brînza clasică trebuie să conţină în componenţa sa lapte, drojdie şi cheag bacterian. Consistenţa brînzei este omogenă, ea nu trebuie să aibă coajă. Indicatorul de calitate - o suprafaţă netedă cu fisuri mici, iar "acuşoarele" sînt deja un semn rău. Nu este permis ca brînza să fie reticulară.
Singurul lucru care nu ar trebui să fie prezent în orice fel de brînză - grăsimile vegetale. Dacă noi vedem în componenţa brînzei în saramură uleiuri vegetale, atunci un astfel de produs nu are nici măcar dreptul de a se numi brînză. Apropo, dieta cu brînză este o modalitate foarte bună de a vă odihni de alimentele grele, bazate pe carne, sau chiar de a renunţa definitiv la carne, deoarece acest produs, preparat din lapte, conţine nu mai puţină proteină.
Sursa: ecology.md
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1618
- Populația:
- 7570 locuitori
Corjeuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Corjeuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Corjeuţi este situat pe rîul Lopatnic, la o distanță de 25 km de oraşul Edineţ, la 21 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 7570 de oameni. Prima atestare documentară a satului Corjeuţi din ţinutul Hotin datează din anul 1618.
Comentarii
(0)