Totul despre brînzeturi: mozzarella, suluguni, brînză
Recent, cercetătorii britanici au studiat preferinţele gustative ale şoarecilor şi au descoperit: cine ar fi crezut – rozătoarelor nu le place caşcavalul. Ele preferă fructe şi cereale, iar alimentele cu un miros puternic le resping. Din acest motiv, caşcavalul nu se încadrează în meniul șoarecilor. Dar zicala despre caşcavalul într-o capcana pentru şoareci are o parte de adevăr, mai precis, de înţelepciune.
Astăzi, la cumpărarea caşcavalului este foarte greu să nu nimerim în capcana producătorilor întreprinzători. De dragul profitului ei uită de tradiţii şi prepară alimente după o tehnologie accelerată. Deci, ce fel de produse fac parte din "Cartea Roşie" a brînzeturilor?
Aceste brînzeturi includ brînza, caşcavaluri din Georgia, Osetia, caşcavalul Imeretian, etc. În plus, la caşcavaluri preparate în saramură se atribuie şi mozzarella. Putem afirma, cu siguranţă, că brînzeturile în saramură sînt mai folositoare, decît alte sortimente de caşcaval, în special ar fi bine să vă abţineţi de a cumpăra brînza cu cheag.
Mozzarella
Ţara noastră, literalmente, s-a îmbolnăvit de această brînză. Cu ea se prepară sandwich-uri, ea se adaugă la salate şi pizza. Patria acestei brînze este Italia, produsul se prepară în mod tradiţional din lapte de bivoliţă. În magazinele noastre puteţi găsi această brînză, dar ea costă foarte scump. Există o mozzarella mai simplă, din lapte de vacă. Italienii o numesc "floare de lapte". În mod ideal, mozzarella ar trebui să aibă un miros şi un gust de lapte acru şi să fie sărată.
Concentraţia sării în acest produs este destul de înaltă - pînă la 5%. Nu se permit nici un fel de gusturi particulare, care arată că tehnologia a fost încălcată.
Brînza suluguni
O altă brînză populară în saramură - suluguni. Ea se prepară din lapte de oaie pasteurizat, de capră, de vacă, de bivoliţă sau un amestec al acestora. În limba georgiană, cuvîntul "suluguni" este asemănător cu o melodie. Acesta se compune din două cuvinte: "suli" şi "guni", ceea ce înseamnă "suflet"şi „inimă”. Aceste brînzeturi sînt clasificate ca brînza "cheddar".
Suluguni nu ar trebui să se sfărîme şi să aibă un gust amar. Dacă este aşa, atunci producătorii au încălcat tehnologia clasică de preparare. Suluguni calitativ se prepară exclusiv din lapte, drojdie şi produs enzimatic. Gustul acestui sortiment de brînză din lapte este curat, sărăţel şi acru, deoarece concentraţia sării în suluguni ajunge la 7%.
Brînza
Brînza este caşcaval în saramură, răspîndit în mai multe bucătării: moldovenească, balcanică, ucraineană. Acest sortiment este, probabil, unul din cele mai răspîndite tipuri de brînză în saramură. Brînza clasică trebuie să conţină în componenţa sa lapte, drojdie şi cheag bacterian. Consistenţa brînzei este omogenă, ea nu trebuie să aibă coajă. Indicatorul de calitate - o suprafaţă netedă cu fisuri mici, iar "acuşoarele" sînt deja un semn rău. Nu este permis ca brînza să fie reticulară.
Singurul lucru care nu ar trebui să fie prezent în orice fel de brînză - grăsimile vegetale. Dacă noi vedem în componenţa brînzei în saramură uleiuri vegetale, atunci un astfel de produs nu are nici măcar dreptul de a se numi brînză. Apropo, dieta cu brînză este o modalitate foarte bună de a vă odihni de alimentele grele, bazate pe carne, sau chiar de a renunţa definitiv la carne, deoarece acest produs, preparat din lapte, conţine nu mai puţină proteină.
Sursa: ecology.md
Cum comentează Popșoi informațiile privind intenția autorităților de a introduce vize cetățenilor ru…
Compania DAAC Hermes S.A. a primit Certificatul de credibilitate ca cel mai onest contribuabil ©
Deputați din Parlamentul Republicii Moldova în vizită la SA Viorica Cosmetic: "Avem cu ce ne mîndri"…
China va introduce regimul de călătorie fără viză pentru cetățenii mai multor țări
Cu ce anunț vine ASP pentru moldovenii aflați în Israel și Rusia
Cazul moldovenilor blocați în Grecia: Cu ce precizări vine Ministerul de Externe de la Chișinău
- Scrisul: una dintre cele mai importante invenții
- Marcus Cato, senator roman, a învățat limba greacă la vârsta de 80 de ani
- Femeile misterioase moire care au construit megaliții din Portugalia (+Foto)
- Suta de Movile - un monument natural unic pe teritoriul Moldovei (+Foto)
- Eco-Plantația Viopark: Inima Verde a Cosmeticelor Viorica
- Meteoritul din Sahara s-a dovedit a fi un fragment din scoarța unei protoplanete
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1611
- Populația:
- 1496 locuitori
Domulgeni este un sat şi comună din raionul Floreşti. Domulgeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Florești șu la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1496 de oameni. Satul Domulgeni a fost menționat documentar în anul 1611.
Comentarii
(0)