|
Cum în Moldova a fost salvată societatea „Dinamo” (Foto)
Anghelina Taran
Puțină lume cunoaște că performanțele olimpice din sportul moldovenesc, în mare parte, se datorează societății „Dinamo", a cărei istorie își are începutul încă în anul 1926. Și în perioada sovietică ea a trăit vremuri complicate, iar în anii de independență a Republicii Moldova s-a dorit chiar lichidarea ei. Fără exagerare, societatea a fost salvată de Vladlen Lîiurov, care a stat în fruntea ei mai bine de 30 de ani.
Pentru informare:
Vladlen Lîiurov – maestru emerit al culturii fizice și sportului din RSSM, antrenor emerit din RSSM, deputat în Parlamentul RM de legislatura I, Cavaler al Ordinului Republicii și al altor distincții de stat. După pensionare, din anul 1997 și pînă în prezent, desfășoară o activitate publică în organizația de veterani ai organelor interne și trupelor de carabinieri.
Cum a apărut „Dinamo"
Pe 18 aprilie 1923, la Moscova, Direcția Politică de Stat a NKVD, la inițiativa șefului acesteia, Felix Dzerjinski, a fondat societatea sportivă proletară „Dinamo", al cărei președinte de onoare a devenit însuși Dzerjinski. Societatea avea scopul de a îmbunătăți pregătirea fizică și de luptă a efectivului. Și, după diverse restructurări în sistem, fondatori ai societății „Dinamo" întotdeauna au rămas MAI și KGB. S-a păstrat și tradiția – postul de președinte al societății, de regulă, este ocupat de ministrul de interne.
Organizația moldovenească a societății a fost creată în 1926, în Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească. Iar din anul 1940 – Consiliul unional-republican al societății „Dinamo". În august 1944, a doua zi după eliberarea Chișinăului de cotropitorii fasciști, Consiliul comisarilor poporului din RSSM a decis să fie reluată activitatea societății „Dinamo".
Consiliul Central al societății (Moscova), de facto, era principala direcție de formare militară și pregătire fizică a organelor afacerilor interne și KGB din URSS. Acesta era condus de prezidiu, din a cărei componență făceau parte reprezentanți ai ministerului finanțelor, gosplanului, unii adjuncți ai președinților consiliilor societății „Dinamo".
În fruntea Consiliului societății din republica noastră era președintele – ministrul afacerilor interne. Au ocupat acest post M. Macheev, P. Tutușchin, P. Culic, I. Mordoveț, M. Romanov, N. Bradulov, G. Lavranciuc, V. Voronin, ministrul securității naționale T. Butnaru. Gestiona activitatea societății sportive un vicepreședinte eliberat.
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1783
- Populația:
- 2140 locuitori
Capaclia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Capaclia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cantemir și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2140 de oameni. Satul Capaclia a fost menționat documentar în anul 1783.
Comentarii
(0)