07 noiembrie 2013, 15:10 Caleidoscop views 11639
07 noiembrie 2013, 15:10 Caleidoscop views 11639

Cum va arăta lumea după topirea ghețarilor


Foto: zn.ua

Geologii continua să lanseze prognoze privind urmările procesului de încălzire globală. In acest sens, specialiștii de la National Geographic s-au întrebat cum va arăta Terra după topirea ghețarilor, ca efect al creșterii temperaturilor la nivel global. Adică peste vreо 5.000 de ani!
Ei au calculat toate consecintele posibile si au creat o harta interactiva, unde au inserat scenarii de evolutie a situatiei pentru fiecare continent in parte. In primul rand, au precizat expertii, in cazul topirii ghetarilor, nivelul marilor de pe Pamant va creste cu 65 de metri, iar temperatura medie va ajunge, la scara planetare, de la 14 grade Celsius la 26.

In America de Nord, apele Atlanticului vor acoperi inclusiv Florida si o parte a Californiei. In America de Sud, aceeasi soarta o va avea capitala Argentinei, Buenos Aires, precum si zonele de coasta din Uruguai si Paraguai.

Africa va ramane, practic, neatinsa de acest fenomen, dar o mare parte a continentului va deveni nelocuibila. Din cauza cresterii nivelului apelor din Marea Mediterana, vor avea substantial de suferit orasele Alexandria si Cairo. Vor fi distruge, de asemenea, multe dintre atractiile turistice ale Europei. Londra si Venetia vor dispare. Olanda si o mare parte a Danemarcei vor fi acoperite, la randul lor, de ape.

In Asia, apele vor inunda teritoriile unde astazi traiesc aproximativ 600 de milioane de chinezi. Bangladesh va fi sters de pe harta lumii. In ceea ce priveste Australia, topirea ghetarilor va determina, in opinia specialistilor de la National Geographic, formarea unei noi mari in chiar centrul continentului.

Ecologistii afirma ca procesul de topire a ghetarilor depinde de o serie de factori. Dintre acestia, ei evidentiaza viteza de crestere a concentratiei de gaze cu efect de sera din atmosfera. Totusi, autorii acestui experiment avertizeaza ca lumea nu trebuie sa intre in panica. Acest proces de topire este urmarit de specialistii din intreaga lume, iar, potrivit estimarilor lor, pentru ca toata gheata de pe Terra sa se evapore este nevoie de aproape 5.000 de ani.

Sursa: incomemagazine.ro

Cuvinte cheie:

incalzire globala , harta , Pamint

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1517 locuitori

Terebna este un sat şi comună din raionul Edineţ. Terebna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanță de 18 km de oraşul Edineţ, la 14 km de stația de cale ferată Brătușeni și la  220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1517 oameni. Prima mențiune documentară a Terebnei datează din 17 aprilie 1429, fiind pomenită în actul de danie  a satelor Zubricăuți și Ivancăuți către Radu grămătic.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.