Animalele de companie simt cutremurele. Vezi cum reacţionează!
Foto: unica.ro |
Aproape toate animalele de companie simt din timp apropierea dezastrelor naturale, iar avertismentul lor ţi-ar putea salva viaţa.
În iarna lui 1975, autorităţile unui oraş de un milion de locuitori din China au ordonat evacuarea populaţiei din cauza comportamentului ciudat al cîinilor. La cîteva zile după evacuare, s-a produs un cutremur de 7,3 grade pe scara Richter care a distrus aproape în totalitate oraşul. Multe staţii seismice din lume adăpostesc animale de companie al căror comportament este urmărit cu atenţie. Şi la noi în ţară, la staţia seismică din Vrîncioaia, observatorii au cîţiva papagali şi peşti exotici. Instinctul lor nu dă greş niciodată. Înaintea cutremurelor mai mari, peştii încearcă să sară din acvariu, iar papagalii se zbat să scape din colivii.
Prieteni fideli şi la bine, şi la rău
Cîini cu auzul foarte fin, în special cîinii de talie mică, cu urechi ascuţite sau cîinii de pază, sînt capabili să simtă cutremurele mari cu cîteva zile sau ore înainte de a se produce. Unii dintre ei fug de acasă şi devin agresivi. Pisicile, de asemeni, sînt recunoscute pentru abilitatea lor de a presimţi dezastrele. Devin agitate şi miaună foarte tare lîngă uşă, să atragă atenţia stăpînilor. Alte pisici încearcă să îşi găsească ascunzători sigure după dulapuri.
Cei mai sensibili
Dacă ai papagali, fii precaută cînd zboară zăpăciţi prin casă sau se zbat de barele coliviei. Este semn sigur că se va întîmpla ceva grav. Chiar dacă s-au născut în captivitate şi trăiesc într-un apartament de bloc, peruşii pot simţi cutremurele mai mari de trei sau patru grade cu aproximativ 15 minute înainte de a se produce. Peştişorii de acvariu sînt şi ei foarte buni seismologi, avertizînd producerea cutremurelor cu pînă la patru ore înainte.
De ce animalele simt şi noi nu?
Specialiştii au mai multe explicaţii pentru capacitatea animalelor de a simţi din timp cutremurele, dar niciuna nu este pe deplin probată:
- păsările sînt sensibile la fluxul magnetic terestru şi simt orice schimbare, iar peştii simt curenţii telurici (curenţi electrici care circulă în sol);
- cu auzul lor fin, cele mai multe animale reacţionează la ultrasunetele emise de placa tectonică cu cîteva zile sau săptămîni înainte de cutremurul mare;
- animalele simt variaţiile cîmpului electric şi devin neliniştite, ca şi înainte de furtunile puternice, cu descărcări electrice.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XIX-lea
- Populația:
- 1296 locuitori
Găvănoasa este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Nicolaevca, Găvănoasa, Vladimirovca. Satul Găvănoasa se află la distanța de 17 km de orașul Cahul și la 190 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1296 de oameni. Satul Găvănoasa a fost întemeiat la începutul secolului al XIX-lea.
Comentarii
(0)