|
Laureații Premiului Nobel cer încetarea focului: „Să nu ne ucidem unii pe alții, dar să salvăm planeta”
51 de laureați ai Premiului Nobel au semnat o scrisoare prin care cer încetarea imediată a focului între Rusia și Ucraina și în Fîșia Gaza.
Laureații Nobel le cer politicienilor încetarea focului, iar liderilor religiilor mondiale să se adreseze direct oamenilor.
Cererile autorilor scrisorii: în primul rînd, încetarea focului, schimbul de prizonieri și returnarea ostaticilor. Începerea negocierilor de pace. Iar dacă politicienii nu sînt în stare să găsească o soluție pașnică astăzi, ar trebui să lase acest lucru în mîinile generațiilor viitoare.
Împotriva morții și a amenințării nucleare s-au pronunțat oameni de știință și gînditori remarcabili. Aici sînt semnăturile celor care au salvat planeta de boli mortale, au descoperit noi fenomene fizice, au editat genomul uman, au descoperit HIV și Helicobacter....
Acești oameni înțeleg mai bine decît oricine cum funcționează universul. Pentru a-l salva, ei cer să fie pus capăt războaielor. Sprijiniți-le eforturile. Este timpul ca oamenii să facă față amenințării distrugerii planetei, din moment ce națiunile sînt neputincioase. Aceste cuvinte au o rezonanță specială înaintea Jocurilor Olimpice, cu tradiția lor străveche de încetare a focului între părțile aflate în război.
DOCUMENT.
Către Alteța Sa:
Papa Francisc al Romei,
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu,
Dalai Lama XIV.
Către părțile aflate în război.
Organizația Națiunilor Unite.
Parlamentul European.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
În prezent există cel puțin 55 de conflicte armate în lume. Războaiele locale nu mai există. Pentru prima dată în ultimele decenii, războiul are loc pe continentul european. Iar consecințele acestui război, care se află în al treilea an, au avut ecou în diferite țări, provocînd o agravare a foametei în țările africane, o criză a migrației în țările europene, aducând odată cu apa, pîinea și laptele pe mesele locuitorilor celor 6 continente, tone de substanțe nocive emise cu fiecare bombardament. Numărul persoanelor ucise și rănite în centrul Europei va depăși 1 milion pînă la sfîrșitul acestui an. Este pentru prima dată de la al Doilea război mondial.
În timpul acestui război, bugetele de apărare ale lumii au crescut atît de mult, încît sunt comparabile cu resursele, suficiente pentru a încetini schimbările climatice globale. În timp ce se omoară unii pe alții, oamenii distrug și planeta. Creșterea cheltuielilor pentru armament este, de asemenea, comparabilă cu cheltuielile care ar pune capăt foametei pe întreaga planetă timp de 80 de ani.
Gîndiți-vă la aceasta: nimeni nu ar muri de foame, nimeni nu ar muri de epuizare, niciun copil din lume nu s-ar duce flămînd la culcare. Dar resursele nu sînt cheltuite pentru a susține viața, ci pentru a multiplica moartea. Cine moare astăzi în război? Cele mai multe dintre victime sînt persoane cu vîrste cuprinse între 30 și 40 de ani. Fiecare persoană ucisă mai avea de trăit, în medie, aproximativ 40 de ani. Aceasta înseamnă că la fiecare 100.000 de morți sînt 4 milioane de ani în viitor! Acestea sînt descoperiri nefăcute, copii nenăscuți, orfani. Noi nu sîntem reprezentanți ai statelor. Dar dacă eforturile statelor de a aduce pacea nu sînt suficiente, voi depune și noi efortul.
Și venim cu o rugăminte! Vă rugăm să sprijiniți îndemnul la pace în Ucraina și Gaza. Vă cerem să vă rugați pentru încetarea focului și să acționați pentru a-i pune capăt. Încetați focul! Opriți pierderea de vieți omenești! Preveniți un dezastru nuclear! Cerem Papei Francisc, Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, Dalai Lama XIV, reprezentanților islamului și iudaismului să se adreseze tuturor cetățenilor lumii și guvernelor în numele lui Dumnezeu, ai cărui aleși și slujitori sînt, chiar în timpul Jocurilor Olimpice. Fie ca miliardele de oameni care îi privesc să se alăture acestei rugăciuni.
Oferiți-le copiilor noștri șansa de a trăi mai mult decît noi. Să nu ne ucidem unii pe alții, ci să salvăm planeta.
Cerem ca în conflictele din Ucraina și Gaza să fie aplicate imediat următoarele
principii:
-încetarea imediată a focului,
-schimbul tuturor prizonierilor pentru toți prizonierii, eliberarea ostaticilor și
returnarea cadavrelor;
-începerea negocierilor.
Dacă politicienii nu pot ajunge la un acord, să lase acest lucru în mîinile
generațiilor viitoare.
Au semnat:
1. Emmanuel Charpentier
Premiul Nobel pentru Chimie (2020) pentru dezvoltarea unei metode de editare a genomului.
2. Elias James Corey
Premiul Nobel pentru Chimie (1990) pentru dezvoltarea teoriei și metodologiei sintezei organice.
3. Alan Heeger
Premiul Nobel pentru Chimie (2000) pentru descoperirea și dezvoltarea polimerilor conductori.
4. Roald Hoffman
Premiul Nobel pentru Chimie (1981) pentru teoriile dezvoltate independent privind desfășurarea reacțiilor chimice.
5. Martin Karplus
Premiul Nobel pentru Chimie pentru (2013) pentru dezvoltarea unor modele multiscală pentru sisteme chimice complexe.
6. Brian Kobilka
Premiul Nobel pentru Chimie (2012) pentru studierea receptorilor cuplați cu proteina G.
7. Yuan Tseh Lee
Premiul Nobel pentru Chimie (1986) pentru contribuția sa la studierea dinamicii proceselor chimice elementare.
8. Morten Meldal
Premiul Nobel pentru Chimie (2022) pentru dezvoltarea chimiei click și a chimiei bioortogonale.
9. Jean-Pierre Sauvage
Premiul Nobel pentru Chimie (2016) pentru proiectarea și producerea mașinilor moleculare.
10. Richard Schrock
Premiul Nobel pentru Chimie (2005) pentru dezvoltarea metodei de metateză în sinteza organică.
11. Hideki Shirakawa
Premiul Nobel pentru Chimie (2000) pentru descoperirea și dezvoltarea polimerilor conductori.
12. James Fraser Stoddart
Premiul Nobel pentru Chimie (2016) pentru proiectarea și sinteza mașinilor moleculare.
13. Paul Milgrom
Premiul Nobel pentru Economie (2020) pentru îmbunătățirea teoriei licitațiilor și inventarea de noi formate de licitații.
14. Christopher Pissarides
Premiul Nobel pentru Economie (2010) pentru cercetările piețelor cu modele de căutare.
15. Svetlana Alexievici
Premiul Nobel pentru Literatură (2015) pentru operele polifonice, un monument al suferinței și al curajului în epoca noastră.
16. Elfriede Jelinek
Premiul Nobel pentru Literatură (2004) pentru fluxul muzical al vocilor și contravocilor din romane și piese de teatru, care, cu o pasiune verbală unică în felul său, dezvăluie absurditatea și constrîngerea clișeelor sociale.
17. Werner Arber
Premiul Nobel pentru Medicină (1978) pentru descoperirea enzimelor de restricție și aplicarea lor la probleme de genetică moleculară.
18. Françoise Barré-Sinoussi
Premiul Nobel pentru medicină (2008) pentru descoperirea virusului HIV.
19. Luis Ignarro
Premiul Nobel pentru medicină (1998) pentru descoperirile privind oxidul nitric ca moleculă de semnalizare în sistemul cardiovascular.
20. Barry Marshall
Premiul Nobel pentru Medicină (2005) pentru descoperirea bacteriei Helicobacter pylori și rolul acesteia în dezvoltarea gastritei și a ulcerului peptic.
21. Edward Moser
Premiul Nobel pentru Medicină (2014) pentru descoperirea celulelor care alcătuiesc sistemul de poziționare din creier.
22. May-Britt Moser
Premiul Nobel pentru Medicină (2014) pentru descoperirea celulelor care alcătuiesc sistemul de poziționare în creier.
23. Erwin Neher
Premiul Nobel pentru Medicină (1991) pentru descoperiri privind funcția canalelor ionice unice în celule.
24. Peter Ratcliffe
Premiul Nobel pentru Medicină (2019) pentru elucidarea modului în care celulele detectează și răspund la nivelul de oxigen disponibil.
25. Charles Rice
Premiul Nobel pentru Medicină (2020) pentru descoperirea virusului hepatitei C.
26. Richard Roberts
Premiul Nobel pentru Medicină (1993) pentru descoperirea genelor divizate.
27. Gregg Semenza
Premiul Nobel pentru Medicină (2019) pentru elucidarea modului în care celulele detectează și răspund la nivelul de oxigen disponibil.
28. Hamilton Smith
Premiul Nobel pentru Medicină (1978) pentru descoperirea enzimelor de restricție și utilizarea acestora în domeniul geneticii moleculare.
29. Jack Szostak
Premiul Nobel pentru medicină (2009) pentru descoperirea mecanismului prin care cromozomii sînt protejaţi de telomeri şi de enzima telomerază.
30. Carlos Belo
Premiul Nobel pentru Pace (1996) pentru activitatea sa în favoarea unei soluționări corecte și pașnice a conflictului din Timorul de Est.
31. Meirid Maguire
Premiul Nobel pentru Pace (1976) pentru eforturile sale curajoase de a construi o mișcare menită să pună capăt conflictului violent din Irlanda de Nord.
32. Beatrice Finn
Premiul Nobel pentru Pace (2017) pentru activitatea sa de atragere a atenției asupra consecințelor umanitare catastrofale ale oricărei utilizări a armelor nucleare și pentru eforturile sale de pionierat în vederea obținerii unei interdicții bazate pe un acord pentru astfel de arme.
33. Tawakkul Karman
Premiul Nobel pentru Pace (2011) pentru lupta sa non-violentă pentru securitatea femeilor și pentru drepturile femeilor de a participa pe deplin la activități de menținere a păcii.
34. Denis Mukwege
Premiul Nobel pentru Pace (2018) pentru eforturile sale de a pune capăt utilizării violenței sexuale ca armă de război și de conflict armat.
35. Dmitri Muratov
Premiul Nobel pentru Pace (2021) pentru eforturile sale privind apărarea libertății de exprimare, care este o condiție prealabilă pentru democrație și pace durabilă.
36. Maria Ressa
Premiul Nobel pentru Pace (2021) pentru eforturile sale privind apărarea libertății de exprimare, care este o condiție prealabilă pentru democrație și pace durabilă.
37. Oscar Arias Sanchez
Premiul Nobel pentru Pace (1987) pentru eforturile sale de a obține o pace durabilă în America Centrală.
38. Jody Williams
Premiul Nobel pentru Pace în (1997) pentru activitatea sa de interzicere și dezamorsare a minelor antipersonal.
39. Pierre Agostini
Premiul Nobel pentru Fizică (2023) pentru metode experimentale care generează impulsuri de lumină de attosecunde în vederea studierii dinamicii electronilor în materie.
40. Barry Barish
Premiul Nobel pentru Fizică (2017) pentru contribuțiile decisive la realizarea detectorul LIGO și la observarea undelor gravitaționale.
41. Steven Chu
Premiul Nobel pentru Fizică (1997) pentru dezvoltarea metodelor de răcire și captare a atomilor cu ajutorul luminii laser.
42. Andre Geim
Premiul Nobel pentru Fizică (2010) pentru experimente revoluționare privind materialului bidimensional grafen.
43. Brian David Josephson
Premiul Nobel pentru Fizică (1973) pentru predicțiile teoretice ale proprietăților supercurentului prin bariera tunelurilor, în special acele fenomene cunoscute sub numele de efect Josephson.
44. Takaaki Kajita
Premiul Nobel pentru Fizică (2015) pentru descoperirea oscilațiilor neutrinilor, care arată că neutrinii au masă.
45. Klaus von Klitzing
Premiul Nobel pentru Fizică (1985) pentru descoperirea efectului Hall cuantificat.
46. Ferenc Krausz
Premiul Nobel pentru Fizică, anul 2023, pentru metode experimentale care generează attosecunde de impulsuri luminoase pentru studierea dinamicii
electronilor în cadrul materiei.
47. Michel Major
Premiul Nobel pentru Fizică (2019) pentru descoperirea unei exoplanete care orbitează în jurul unei stele similare Soarelui.
48. Roger Penrose
Premiul Nobel pentru Fizică (2020) pentru descoperirea faptului că formarea găurilor negre reprezintă o predicție robustă a teoriei generale a relativității.
49. William Phillips
Premiul Nobel pentru Fizică (1997) pentru dezvoltarea metodelor de răcire și captare a atomilor cu ajutorul luminii laser.
50. Thorsten Wiesel
Premiul Nobel pentru Medicină (1981) pentru descoperiri privind procesarea informațiilor în sistemul vizual.
51. Finn Kydland
Premiul Nobel pentru Economie (2004) pentru contribuțiile sale la macroeconomia dinamică: consistența temporală a politicii economice și puterea impulsionantă a ciclurilor economice.
Sursa:
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1631
- Populația:
- 3402 locuitori
Mîndîc este un sat şi comună din raionul Drochia. Mîndîc este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Drochia și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3402 oameni. Satul Mîndîc a fost menționat documentar în anul 1631.
Comentarii
(0)