11 iunie 2013, 11:20 Caleidoscop views 20826
11 iunie 2013, 11:20 Caleidoscop views 20826

Vremea în 2013: În istorie nu s-a mai petrecut asta


Foto: antena3.ro

Schimbările climatice se pot vedea cu ochiul liber. De la un an la altul temperaturile parcă o iau razna: ninge în deşert, este caniculă în Laponia, în zone care erau demult acoperite cu gheaţă, acum a început să înverzească iarba, iar fenomenele meteorologice extreme sînt din ce în ce mai frecvente.

Şi în Moldova am experimentat astfel de schimbări: dacă începutul lunii mai a debutat cu temperaturi ca în mijlocul verii, în luna iunie ploile au făcut ravagii. Furtunile şi vijeliile au măturat ţara dintr-un capăt într-altul şi meteorologii nu ne dau veşti bune.

Pe acest fundal, programul care face predicţii pe internet - Webbot - continuă să aducă veşti proaste pentru anul 2013. Iată profeţiile din acest an:

"Evenimentele naturale extreme vor lăsa zone întregi ale Pămîntului fără curent şi internet. Furtunile solare vor lovi planeta Pămînt, iar impactul va fi devastator: comunicaţiile vor avea de suferit, iar pierderile vor fi de ordinul sutelor de milioane de dolari", spune Webbot.

Mai mult, cutremure majore vor avea loc în diferite zone ale globului, unele dintre ele urmate de tsunami. Aceste cutremure se vor înregistra în zonele de coastă şi în ţări precum Chile, Peru, Australia, Indonezia, SUA, Japonia. Aceste state menţionate ar putea fi afectate de cutremure şi tsunami.

Dacă aceste evenimente se vor produce, vor fi atît de puternice încît acestor ţări le va lua ani buni ca să-şi revină.

Webbot face previziuni şi cu privire la erupţia vulcanului Krakatau, ce se apropie de punctul său culminant după care se va produce o erupție cum nu s-a mai văzut pînă în prezent.

Se estimează că pagubele materiale vor fi ordinul a 2 trilioane de dolari americani. Această sumă este de-a dreptul imposibil de imaginat, dar Krakatau este unul dintre cei mai mari vulcani din lume.

Este situat în Indonezia, în strîmtoarea Sunda, la 50 de km de coasta de vest a insulei Java și la 40 de km de insula Sumatra.

Sursa: antena3.ro

Cuvinte cheie:

cataclism , temperatura , vremea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraş
Prima atestare:
1562
Populația:
8765 locuitori
Logo

Briceni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Briceni. Amplasat în valea formată de rîuleţele Lopatnic şi Vilia, la frontieră cu Ucraina, oraşul Briceni este situat la o distanţă de 230 km nord de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 8765 de oameni. Prima atestare a localităţii Briceni datează din anul 1562, la acea dată fiind un mic sătuc cu numele Adicăuţi din ţinutul Hotin, pe care Despot vodă îl dăruia lui Vartic.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.