28 aprilie 2015, 11:54 Caleidoscop views 14262
28 aprilie 2015, 11:54 Caleidoscop views 14262

Cum se pot angaja la muncă tinerii absolvenți: 3 modalități eficiente


Foto: goldistina.ru

În primăvară absolvenții instituțiilor superiore de învățămînt se pregătesc de zor de susținerea tezelor și ...  Și gata! Pentru că nimeni nu vrea să angajeze un expert chiar și cu cea mai bună diplomă, dar fără experiență – însă experiența se poate obține numai prin muncă. Și ce se poate face – nu este clar.

Cu această problemă se confruntă nu numai absolvenții din R.Moldova, dar și din multe alte țări. Deosebit de acut ea se manifestă în Grecia și Spania, dar există și în Franța, Germania, Statele Unite ale Americii. Rata șomajului în rîndul tinerilor este pretutindeni mai mare decît rata șomajului în rîndul populației adulte.

Cum stau lucrurile la moment?

- Studenții nu pot lucra cu normă întreagă, iar nu toți angajatorii au nevoie de un lucrător pentru o jumătate de zi.

- Ultima vreme piața forței de muncă este suprasaturată cu avocați și economiști și cei care au dobîndit recent o specialitate în unul dintre aceste domenii (iar ele rămîn cele mai populare), să găsești un loc de muncă nu este ușor.

- În orașele mici nu ajung locuri de muncă pentru profesioniști cu experiență, iar pentru tineri – cu atît mai mult.

Ce să facă tinerii? Cum să se angajeze?

1. Încercați încă în perioada studiilor să faceți un stagiu sau să intrați asistent într-o companie mare. Acest lucru va oferi experiența necesară pentru o viitoare angajare.

2. Este foarte ușor să vă angajați în sfera vînzărilor și serviciilor. De regulă, este nevoie doar de dorința de a lucra, iar ceea ce este necesar veți  învăța pe loc.

3. Multe companii angajează colaboratori începători "pentru viitor".  Tinerii specialiști vor avea nevoie de ceva timp  pentru a acumula experiență, iar apoi vor trece la o activitate mai serioasă. Astfel, companiile pregătesc cadre – oameni care înțeleg specificul activității acestei companii și au abilitățile necesare. Dar la început salariile tinerilor specialiști pot fi destul de mici – ceea ce, de regulă, îi descurajează să accepte astfel de locuri de muncă. Cu toate acestea, este mai bine să accepte locul de muncă prost plătit, dar cu perspectivă, decît să nu lucreze deloc. Doar cunoștințele dobîndite la universitate, dacă nu se aplică treptat se uită.

 

Sursa: sobesednik.ru

Cuvinte cheie:

sfat , studenţi , munca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1491
Populația:
2989 locuitori

Sănătăuca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Sănătăuca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 54 km de orașul Florești și la 153 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2989 de oameni. Satul Sănătăuca a fost menționat documentar în anul 1491.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.