|
Foto: ea.md |
Analist politic, despre tensiunile dintre Spînu și Kulminski
Dezvăluirile făcute recent de fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, în ceea ce privește contractul cu Gazprom și rolul lui Andrei Spînu în procesul de negocieri denotă că în Guvernul PAS, toamna trecută, au existat totuși anumite neînțelegeri, informează noi.md.
Este opinia analistului politic Dionis Cenușă. Portivit lui, declarațiile lui Kulminski indică că în cadrul PAS există un nucleu, din care face parte și Andrei Spînu, unde se adoptă cele mai importante decizii, iar acestea nu pot fi influențate.
"Kulminski a spus tranșant că Spînu nu era potrivit pentru conducerea echipei de negociatori. Acest lucru l-au spus mulți, inclusiv cei din opoziție, dar și unele voci din societatea civilă. Se pare că zvonurile de anul trecut că Kulminschi despre neînțelegerile lui cu Spînu și respectiv cei din spatele lui (inclusiv Președintele Sandu) pe marginea negocierilor cu partea rusă au fost veridice. Iar plecarea lui Kulminki nu a fost determinată de probleme personale, ci de incompatibilitate cu unii reprezentanți ai guvernării, înainte de toate cu Spînu. 2) Contractul nu a fost negociat bine. Așa reiese din cele declarate de Kulminski, deoarece prețul agreat putea fi mai reușit.
Directorul MoldovaGaz Ceban a spus de mai multe ori că spre deosebire de alte țări Moldova este unica care are la baza costului cotațiile de preț pentru petrol și gaze naturale după principiul de 70% la 30%, aplicate prin inversare în funcție de perioada anului. Prețul pentru gaz prevalează în perioada caldă a anului și cea a petrolului în cea rece a anului. Asemenea formulă, în condiții normale (nu de criză energetică care durează mai mult de jumătate de an), ar fi avantajat Moldova. (...)
De asemenea, rămîne o enigmă aspectele legate de strategia negocierilor, pe care el a sugerat-o anul trecut și care a fost respinsă de Spînu și cei din spatele lui. În orice caz, cazul lui Kulmischi demonstrează că în PAS există un nucleu, din care face parte Spînu, și care este destul de închis. Acolo se iau deciziile și puțini au accesul la acel nucleu. Cel mai probabil, Kulminski nu s-a regăsit acolo. Ar putea urma și alte plecări, dacă vor apărea noi crize, care vor pune la încercare trăinicia PAS", se arată în postarea lui Cenușă.
Sursa:
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1662
- Populația:
- 1295 locuitori
Vadul-Leca este un sat din cadrul comunei Căzăneşti, raionul Teleneşti. Localitatea este situată la distanța de 35 km de orașul Telenești şi la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1295 de oameni. Satul Vadul–Leca a fost menționat documentar în anul 1662.
Comentarii
(0)