27 martie 2013, 14:53 Caleidoscop views 7547
27 martie 2013, 14:53 Caleidoscop views 7547

Ninsori abundente în martie: o anomalie sau un peisaj care va deveni obişnuit?

Vremea atipică pentru această perioadă dă bătăi de cap țărilor europene. Zăpezile abundente în luna martie ar putea deveni ceva obişnuit, din cauza schimbărilor climatice care se petrec la nivel global, spun unii cercetători. În ultimul secol, temperatura medie globală a crescut cu circa un grad, potrivit meteorologilor. Asta înseamnă o creştere a cantităţii totale de energie termică din atmosferă şi oceane.

Deoarece temperatura pe planetă este distribuită inegal, creşte probabilitatea unor anomalii meteo de orice fel: secetă, uragane, inundaţii, ninsori abundente şi temperaturi scăzute.

”Am trecut de la ideea de încălzire globală la conceptul de schimbare climatică. Temperatura globală este în creştere, dar mai important decît aceasta este faptul că vremea devine din ce în ce mai schimbătoare”, a declarat profesorul John Beddington, consilier ştiinţific al guvernului britanic, pentru publicaţia The Guardian.

Astfel, aceste perioade ”anormale” se vor repeta tot mai frecvent, an de an. Nu este vorba doar de căderi masive de zăpadă, ci de asemenea de furtuni, ploi torenţiale, uragane şi căldură extremă.

Astfel în nordul Europei ninsorile abundente au paralizat oraşe întregi. Căderile masive de zăpadă au durat trei zile la Kiev, ţinînd locuitorii în case.

 

Cuvinte cheie:

meteo , clima , zapada

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1573
Populația:
1147 locuitori

Halahora de Sus este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Halahora de Jos,  Halahora de Sus, Chirilovca. Satul Halahora de Sus se află la o distanță de 15 km de oraşul Briceni, la 36 km de staţia de cale ferată Ocniţa şi la 223 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1147 de oameni. Prima atestare documentară a satului Holohoreni din ţinutul Hotin datează din mai 1573.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.