07 februarie 2015, 12:59 Caleidoscop views 16213
07 februarie 2015, 12:59 Caleidoscop views 16213

Microbi în troposferă: Ce se întîmplă în „bucătăria meteo”?

În părţile de mijloc şi superioare ale troposferei au fost descoperite grupuri de microbi care, posibil, acţionează asupra climei. Compoziţia microbiană a fost cercetată de către specialiştii de la Institutul din Georgia şi laboratorul spaţial NASA. Experimentul a fost efectuat deasupra Mării Caraibelor şi Oceanului Atlantic şi coastei Californiei, informează ruvr.ru.  

Troposfera este cel mai apropiat de Pămînt strat al atmosferei în care este concentrată 90% din întreaga ei masă. Probele de aer au fost preluate înainte, în timpul şi în urma uraganelor tropice. Cercetătorii au ajuns la concluzia că majoritatea microbilor ajung în troposferă odată cu o suspensie din apă cu praf ridicată de fluxurile de aer de la suprafaţa uscatului şi oceanelor. Principala problemă este dacă microorganismele din troposferă vor putea să influenţeze climatul şi vremea, subliniază Aleksei Kokorkin, directorul programului WWF „Climă şi energie”.

„Aceasta deschide o nouă direcţie de activitate. În consecinţă, trebuie să fie şi lucrări experimentale, şi cercetări de laborator în domeniul modelării situaţiei care se formează în părţile de mijloc şi superioare ale troposferei cu condiţia existenţei de microorganisme suplimentare. Probabil că ele pot fi considerate nu ca obiecte biologice, ci fizice, ca nuclee de condensare. Urmează să stabilim dacă se poate vorbi despre influenţa asupra fenomenelor naturale sau, mai mult, despre influenţa asupra climatului”.

Este interesant faptul că unele tipuri de bacterii descoperite în troposferă sunt capabile să prelucreze compuşi organici existenţi în aer la înălţimi mari, de exemplu acidul oxalic. Uraganele influenţează simţitor concentraţia microbilor în părţile de mijloc şi superioare ale atmosferei. Nu este nimic de mirare că acolo există o anumită cantitate de microorganisme care influenţează formarea norilor. Trebuie să stabilim dacă aceasta poate avea un impact asupra climei şi vremii. Faptul în sine privind prezenţa microorganismelor nu spune nimic. Importante sunt cantitatea şi tipul acestor particule”.

Oamenii de ştiinţă consideră că trebuie stabilit nivelul activităţii vitale a organismelor la înălţimi mari. Nu este exclus că noile informaţii vor determina modificarea concepţiilor privind evoluţia climatului.

Cuvinte cheie:

clima , Pamint , stiinta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1856
Populația:
462 locuitori

Broșteni este o localitate-centru de comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Broșteni este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Rîbnița și la 132 km de Chișinău. Conform datelor anului 2011 populația satului constituia 462 de oameni. Satul Broșteni a fost menționat documentar în anul 1856.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.